Tervezet: két hétig kifizethető a közúti bírság fele

A jelenlegi 48 óra helyett 15 nap áll majd rendelkezésére a közúti kihágásért megbüntetett gépkocsivezetőknek arra, hogy ne a teljes összeget, hanem csak a bírság felét fizessék ki.

Az erről szóló törvénytervezetet szerdai ülésén véglegesítette a kormány, a jogszabály hamarosan a parlamentbe kerül. A tervezet a különböző kihágásokért kiszabott bírságok elektronikus nyilvántartási rendszer bevezetéséről szól.

Az új rendszert egyelőre csak a közúti bírságok nyilvántartására alkalmaznák, és ha működik, akkor kiterjesztik más jellegű büntetésekre is. Lényege, hogy egy egységes országos adatbázisba kerülnek a kihágási jegyzőkönyvek, és valós időben nyomon követhető a bírságok kifizetése.

Ezt az adatbázis interneten lekérdezhetik a hatóságok és a megbüntetett személyek egyaránt. A bírságot az állami kincstár bármelyik kirendeltségénél vagy bármelyi önkormányzat pénztárainál kifizethető függetlenül attól, hogy hol állították ki a kihágási jegyzőkönyvet. Az elektronikai rendszer fölöslegessé teszi a rendőrök által eddig kért kifizetési bizonylatot

Kimaradt?