A környezetvédelmi minisztérium a Schweighofernél vizsgálódik

Ellenőrzésekbe kezdett csütörtökön a környezetvédelmi minisztérium a Holzindustrie Schweighofer szászsebesi és Rădăuți-i gyárainál.

A szaktárca azt követően döntött így, hogy a hazai és a nemzetközi sajtóban megjelent rejtett kamerás felvételek szerint a fakitermeléssel foglalkozó osztrák vállalat illegálisan kivágott fákat vásárol fel, sőt még meg is jutalmazza az ilyen beszállítókat.

A riportfilmet az amerikai Environmental Investigation Agency (EIA) készítette.

https://www.youtube.com/watch?v=I2lwefgTzNU&feature=youtu.be

A Hotnews tájékoztatása szerint a minisztérium egyelőre csak az említett gyáraknál vizsgálódik, holott a Kovászna megyei Rétyen is gondok vannak. Az Átlátszó Erdély helyszíni riportja szerint "a Schweighofer a rétyi fenyővágóhidat engedélyek nélkül üzemelte be". 

Az osztrák vállalat módszerei és az illegális erdőirtás ellen szombaton Románia több mint húsz városában és külföldön is tüntetnek. Pár nappal ezelőtt több mint harminc civil szervezet és aktivistacsoport idehaza és külföldön nagyszabású kampányba kezdett: a Holzindustrie Schweighofer módszereiről levelet küldtek egyebek mellett az osztrák nagykövetségeknek és a vállalat ügyfeleinek, valamint a bécsi külügyminisztériumnak.

https://www.youtube.com/watch?v=OhST6jp1AyY&feature=youtu.be

A nyílt levélben a civilek az új, Rétyen található gyárral kapcsolatban (e gyár kapacitása egymillió köbméter fa évente) is kifejezték aggodalmukat, hiszen egyre több esetben derül ki, hogy a vállalat nem tartja be a törvényeket. Tavaly például a környezetvédelmi minisztérium ellenőrzése során a Rădăuți-i gyárban tízezer köbméter olyan fát fedeztek fel, amelynek nem tudták megadni a származási helyét.

A kampány 14 városban zajlik, többek között Temesváron, Bukarestben, Brüsszelben, Londonban, Párizsban, Milánóban, Bécsben, Madridban, Münchenben, Torontóban.

Romániában 250.000 hektár érintetlen erdő található, és akik a Schweighofert támogatják, közvetve bűnrészesek az érintetlen erdők elpusztításában – áll a nyílt levélben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?