Tüntet a fél ország a famaffia ellen (VIDEÓ)

Legkevesebb kilenc városban, valamint Bécsben, Párizsban és Montreálban is tüntetnek május kilencedikén a romániai famaffia és az erdőirtás ellen.

A tiltakozást a napokban közzétett oknyomozó riportfilm váltotta ki egyebek mellett, amely szerint a székelyföldi Rétyen is befektető Holzindustrie Schweighofer romániai képviselői nem csak elfogadják, hanem meg is jutalmazzák az illegálisan kivágott fák felkínálóit.

A riportfilmet az amerikai Environmental Investigation Agency (EIA) készítette.

https://www.youtube.com/watch?v=I2lwefgTzNU&feature=youtu.be

Korábban az Agent Green készített olyan rejtett kamerás felvételeket, amelyek azt bizonyítják, hogy könnyen kicselezhető az erdőradar, és gond nélkül lehet számla nélkül fűrészárut vásárolni.

"Radarul pădurii" păcălit de mafia pădurilor și de superficialitatea unor polițiști.Cherestea fără factură înseamnă pă...

Posted by Agent Green on 2015. április 15.

Az Agent Green aktivistái szerint ezt a tevékenységet az ország 25 megyéjében űzik, a román megyéken kívül Hargita, Kovászna megyében is. A megyék listája: Suceava, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Konstanca, Prahova, Ialomița, Buzău, Olt, Teleorman, Dolj, Argeș, Dâmbovița, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Iași, Kovászna, Hargita, Galac, Vrancea, Temes, Bihar, Hunyad. A lista Bukaresttel egészül ki.

Gabriel Păun tájékoztatása szerint ott, ahol számla nélkül lehet fűrészáruhoz jutni, az erdőt illegálisan vágják ki. Az erdőradart úgy cselezik ki szerintük, hogy a kereskedők az egyéni kódot többször is felhasználják egy nap. A kód még akkor is használható, ha a rendőrség megállítja és megvizsgálja a rakományt, a rendőrség ugyanis nem jelölik be a dokumentumokban az ellenőrzéseket.

Az aktivisták arra panaszkodnak, hogy rendőrség nem végzi a dolgát, akkor sem lépnek, ha bejelentés történik, és tudják, a rakomány illegális.

A Facebookon bejelentett tiltakozáshoz Gyulafehérvár, Brassó, Kolozsvár, Nagyvárad, Nagyszeben, Focșani, Iași, Ploiești és Suceava csatlakozott eddig a külföldi városokon kívül.

https://www.youtube.com/watch?v=OhST6jp1AyY&feature=youtu.be

Kapcsolódók

Kimaradt?