Hatalmas kék tűzgömböt filmeztek Európa felett (VIDEÓ)

Nagyméretű tűzgömböt figyeltek meg Svájc fölött vasárnapról hétfőre virradóra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) közlése szerint a jelenséget egy kisebb aszteroida vagy meteoroid okozhatta, amely a Föld légkörébe érve megsemmisült. A tűzgömb fényességéből ítélve az égitest mérete 30 centiméter és 1 méter között lehetett.

A jelenséget először Stuttgart közelében észlelték, az objektum végül Zürich közelében égett el, és egyelőre kérdéses, hogy a maradványai elérték-e a Föld felszínét – mondta hétfőn Gerhard Drolshagen, az ESA noordwijki (Hollandia) központjának Föld-közeli objektumokra szakosodott kutatója.

http://www.youtube.com/watch?v=2S0CHjrVCgc

Axel Quetz, a heidelbergi székhelyű csillagászati kutatóközpont, a Max-Planck-Institut für Astronomie munkatársa azt mondta, a szokásos hullócsillagokat cseresznyemag-méretű testek okozzák, ezek teljesen elégnek a légkörben.

A mostanihoz hasonló, valahol a focilabda és a hűtőszekrény mérete közötti objektumok egyes részei elérhetik a Föld felszínét, a maradványokat ugyanakkor általában csak hónapokkal vagy évekkel később találják meg.

Hozzátette, ilyen méretű meteoroidok átlagosan havonta egyszer érik el a Földet, mivel azonban felhős időben nem észlelhetők, egy-egy kontinensen évek is eltelhetnek két hasonló látványosság között.

Kapcsolódók

Kimaradt?