Best of: ezt olvasták a maszol.ro-n 2014-ben

A 2014-es év számunkra (is) bebizonyította: ha úgy érzi, hogy van tétje, az erdélyi magyar médiafogyasztót a politika, sőt a külpolitika is érdekli a gyilkosságok és a balesetek mellett. Éves visszatekintőnkben a maszol.ro idei száz legolvasottabb írásából válogattunk.

Kissé fellengzősen fogalmazva: a maszol.ro idén két alkalommal is történelmet írt az erdélyi magyar online sajtóban. Az egyetlen romániai magyar médiaintézmény voltunk, amelynek helyszíni tudósítója volt a kijevi Majdanon, és elsőként közöltünk a csíksomlyói búcsúról olyan panorámafotót, amelyen szinte mindenki felismerhette és bejelölhette magát a tömegben. Pengő Zoltán kollégánk egyik ukrajnai beszámolója, akárcsak a csíksomlyói nyeregben készült, hatalmas felbontású fényképet kísérő írásunk bekerült a maszol.ro idei száz legolvasottabb anyagának toplistájába.

Az év elején az egész világ figyelme Ukrajnára irányult. A Románia közelében kibontakozó válság foglalkoztatta az erdélyi magyar médiafogyasztókat is. Ám még a kijevi Majdanon történteknél és Krím bekebelezésénél is jobban érdekelte olvasóinkat a válság nyomán kialakuló háborús pszichózis.

Ezt a pszichózist növelte, hogy miután Bukarest elítélte a Kreml lépéseit, Moszkva durva válaszlépéseket ígért, az Oroszország Hangja rádióban pedig arról beszéltek, hogy az orosz hadsereg fél óra alatt le tudná rohanni Romániát. A háborús hangulatot fokozta az is, hogy röviddel Krím orosz bekebelezése után Székelyföldön is jelentkezniük kellett "adategyeztetésre" a hadköteles férfiaknak. Néhányukat Parajdon meg is kérdeztünk arról, hogyan vélekednek a behívatásukról.

Külpolitikánál és Kijevnél maradva: Romániában is megdöbbenést váltott ki a maláj utasszállító lelövése Kelet-Ukrajnában, annál is inkább, mert a szerencsétlenségnek kolozsvári származású áldozata is volt. A fiatalembert és barátnőjét az egész város gyászolta.

A belpolitikai események közül nyilvánvalóan Klaus Johannis elnökválasztási szereplését és győzelmét övezte a legnagyobb érdeklődés. A témát taglaló írásaink közül az új államfő első intézkedéseiről szóló álhírünket olvasták a legtöbben. Sokan kattintottak a Klaus Johannis és az RMDSZ viszonyát tálaló cikkeinkre is: ezek szerint a szász politikus csak jólétet tudott ígérni a kampányban az erdélyi magyaroknak, ennek ellenére számított az RMDSZ támogatására.

Olvasóinkat érdekelte Kelemen Hunor szövetségi elnök véleménye Johannis választási győzelméről, és annak az esélye is, hogy a volt nagyszebeni polgármester beiktatását elgáncsolja a bírósági ügye

A belpolitikánál maradva: az RMDSZ kormányból való kilépését követően egymást érték a megtorlás ízű intézkedések a háromszéki román prefektus részéről. Rengetegen olvasták azt a témához kapcsolódó anyagunkat, amely szerint halállal és deportálással fenyegették meg a magyarokat és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert.

Ha kattintásokban mérjük, a székelyföldieket idén két esemény hozta lázba Klaus Johannis elnökválasztási győzelme mellett. Az egyik a halálos áldozattal járó kézdiszentléleki motorosbaleset volt, amelynek nyomán hosszú ideg lincshangulat uralkodott a háromszéki községben. Nem csillapította a kedélyeket az sem, hogy a tragédia helyszínén felvonulást szerveztek a magyarországi Gój Motorosok is, amelynek elnökével interjút készítettünk.

A székelyföldieket nagyon foglalkoztatta a Tusványosról nyáron eltűnt korondi fiú ügye, különös tekintettel az ügyet övező mendemondákra. Együttérzést válthatott ki belőlük, amikor Tófalvi Csaba édesanyja imára kérte őket, és riadalmat, amikor kiderült, hogy a fiatalember holttestét találták meg Sepsibükszád környékén. Sok olvasónk együttérzését válthatták ki az újabb székelyföldi árvizek, és az sem volt számukra érdektelen, hogy Hargita és Kovászna megyében idén egymást érték a medvetámadások, amelyek ellen a helyiek sajátos eszközökkel védekeztek.

Az erdélyi magyar olvasókat a sport is érdekli, különösen, ha mondjuk egy-egy focimeccsnek etnikai tétje is van. Ezért olvashatták rengetegen a bukaresti román-magyar labdarúgó mérkőzésről szóló helyszíni tudósításunkat, a magyar ultrák újabb sepsiszentgyörgyi leszereplését, vagy a beszámolónkat arról a kolozsvári meccsről, amelynek a "magyar hőse" egy román játékvezető volt.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sGICGq0gFbI

Az nem lepett meg minket, hogy olvasóinkat a közérdekű, sok embert érintő társadalmi vagy gazdasági témák is érdeklik. Ilyen volt idén az autóstoppolást tiltó törvénytervezet, az elektronikus egészségügyi kártyák kézbesítése, vagy akár a másodikosok szintfelmérője, amelyről riportban számoltunk be.

A Mikó-perben született ítélet hatalmas felháborodást keltett Erdélyben. Olvasóinkat mégis az érdekelte legjobban, mekkora állami fizetésről mondott le Kató Béla református püspök a Székely Mikó Kollégium épületének visszaállamosítása elleni tiltakozásul. Külön örvendünk annak, hogy sokan követték portálunkon az idei tanévnyitón megalázott medgyesi magyar kisfiú ügyét.

Nem maradhatnak ki összeállításunkból a színes híreink sem. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a magyarországi férfiak péniszméretére, az X-Faktor győztes, nagyváradi Tóth Andrea elleni kampányra vagy a háromszéki alvilág ura, Ninja Misi bűnbandájának felszámolására. De a legeslegkíváncsiabbak arra voltak: vajon ki lakik ebben a házban?

Mi decemberben elsősorban arra voltunk kíváncsiak, megkapjuk-e még az idén a Facebookon a 20 000. számú lájkot. Ezt a számot december 30-án végül sikerült elérni, bár megörökítését kissé elaludtuk. Köszönjük, hogy idén is olvastak és lájkoltak bennünket. Boldog új évet kívánunk olvasóinknak!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?