Best of: ezt olvasták a maszol.ro-n 2013-ban

Szász Jenő gyöngyhalász-elmélete, a kerti veteményesek uniós sorsa, a Fidesz és az EPP viszonya, Borboly Csaba feljelentői, Szilágyi N. Sándor nyelvről vallott nézetei, a magyar ultrák bukaresti portyája, Tőkés László diszkrét újranősülése – néhány a maszol.ro idei termésének legolvasottabb írásaiból. Nem váltottuk meg a világot, de ezekre egy kicsit büszkék vagyunk.

Az év végi számvetéskor szembesülünk mi is azzal, amit az online médiában nálunk régebben dolgozó kollégák bizonyára már sokszor tapasztaltak: egy brutális gyilkosságról szóló anyagra többen kattintanak, mint egy munkás, kidolgozott, akár exkluzív anyagra. A maszol.ro 2013-as termésének száz legolvasottabb írásai között azért akad néhány, ami megérte a fáradtságot.

Meglehetős visszhangja volt már az év elején annak, hogy feltártuk: a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának ülésén a tavaly létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, Szász Jenő az intézmény céljairól tartott beszámolójában a kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek „kontrollált visszavonulásának" lehetőségéről tett említést. S ha már Szász Jenő: mi írtuk meg azt is, hogy az MPP feljelentésének is köszönheti Borboly Csaba az ellene indult bűnvádi pert.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) feszült viszonyáról szóló írásunk híre nem csak Budapesten, hanem Brüsszelben is kiverte a biztosítékot. Bár az EPP vezetői cáfolták, hogy Viviane Reding igazságügyi biztos kizárással fenyegette meg Orbán Viktorékat egy dubrovniki vacsorán, a maszol.ro információi hitelt érdemlő forrásból származtak. Más kérdés, hogy – mint utólag többen felhívták a figyelmünket – a Redinghez nagyon közel álló informátorunknak rejtett céljai is lehettek a szándékos szivárogtatással.

Magunk is meglepődtünk, hogy rengeteg olvasót hozott a kerti veteményesek uniós szabályozását részletező írásunk. Arra viszont számítottunk, hogy népszerű lesz a hírünk, amely szerint Lucian Mândruță televíziós újságíró kitűzte Facebook-oldalára a székely zászlót. Mint ahogy az sem volt meglepetés, hogy a hírhedt alvilági figura, Nindzsa Misi letartóztatása, már csak a főszereplő neve miatt is, kattintásbarát olvasmány.

Erőss Zsolt csíkszeredai hegymászó tragédiájának körülményeit – lehetőségeinkhez mérten – talán mi jártuk körül a legjobban az erdélyi magyar sajtóban. Az alpinista egyik barátjával készített interjúnk az év legolvasottabb írásai közé tartozik.

Nem csak az olvasóink, hanem mi magunk is nagyon szerettük a Szilágyi N. Sándor nyelvésszel készített beszélgetésünket. A kolozsvári tudóstól többek között azt kérdeztük: ki tud ma magyarul helyesen beszélni? Az év folyamán nagyon a szívünkhöz nőtt Szeghalmi Csilla is, akit július végén kénytelenek voltunk eltenni láb alól, pontosabban eltűntetni a világhálóról.

Örültünk viszont annak, hogy a bukaresti román-magyar labdarúgó mérkőzésről tudósító kollégánkat nem tették el láb alól a fővárosban. Megjárhatta volna, mert a román csendőrök és a magyar ultrák összecsapásának kellős közepébe került. A kockázat megérte, helyszíni tudósításának és videóinak nézettsége kárpótolta a könnygáz kellemetlen mellékhatásait.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8DhLZfsBKoU

Azt mindig is tudtuk, hogy Tőkés László neve vonzza az olvasókat. Ezt kíméletlenül ki is használtuk. Elsőként számoltunk be a magyar sajtóban arról, hogy utódja, Csűry István püspök elleni támadásai állásfoglalásra késztették az egyházat. Szintén elsőként írtunk a volt felesége elleni indított vagyonmegosztási peréről, illetve arról, hogy az EP-képviselő az év végén diszkréten újranősült, és tőlünk tudta meg a világ azt a hírt is, hogy Tőkés jövőre boldog apa lesz.

Kimaradt?