A Facebook meghunyászkodott a Kremlnek

Orosz nyomásra a Facebook bezártaz azt az oldalt, amely egy orosz ellenzéki politikus melletti felvonulásra hívta a közösségi oldal felhasználóit.

Az economictimes.indiatimes.com. portál információi szerint a december 19-én létrehozott oldal január 15-ére hirdetett nyilvános összejövetelt, Vlagyimir Putyin leghangosabb kritizálójának, Alekszej Navalnij perének ítélethirdetése napjára. Navalnij egy vitatott csalási ügyben áll bíróság előtt, ha bűnösnek találják, akár 10 évre is rácsok mögé kerülhet.

Az orosz internetszabályozó hatóság, a Roskomnadzor szerint a Facebook-oldalt az orosz főügyészség parancsára blokkolták. A Roskomnadzor szóvivője, Vadim Ampelonski RIA-Novostinak elmondta, a parancsban annyi állt: korlátozzák olyan források elérhetőségét, amelyek a tömegeket az utcára vonulásra szólítják fel. „A kérést teljesítettük” – tette hozzá a szóvivő.

A Facebookon meghirdetett „Tömeggyűlés az ítélethirdetés megvitatására” elnevezésű esemény, amelyre bezárásáig 12 ezren iratkoztak fel, jelenleg csak Oroszországon kívüli IP-címről érhető el.

Egy másik csalási per miatt jelenleg házi őrizetben levő 38 éves Navalnijt testvérével, Oleggel együtt 27 millió rubeles károkozással vádolják. Az ellenzéki politikus korrupcióellenes blogjának és internetes kampányolásainak köszönheti népszerűségét. Korábban sokszor vádolta azzal a Facebookot, hogy úgy táncol, ahogy a Kreml fütyül.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?