Nem ellenzi a sepsiszentgyörgyi tüntetést a prefektus

A háromszéki prefektus nem ellenzi az MPP szombatra, Sepsiszentgyörgy központjába meghirdetett jogkövetelő tüntetését, de szerinte Románia példásan rendezte a kisebbségek jogait.

Marius Popica szerint a törvény betartásával és a jóérzés határain belül mindenkinek joga van utcai tüntetést szervezni, így semmi akadálya annak, hogy Sepsiszentgyörgyön autonómiapárti tüntetésre kerüljön sor.

A prefektus ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ha a szervezők elégedetlenek meglévő jogaikkal és meg szeretnék változtatni az érvényben törvényeket, megtehetik azt a parlamentben. A prefektus szerint senki nem mondhatja, hogy Románia nem tiszteli a kisebbségeket, hiszen nemrég egy német nemzetiségű személyt választottak államfőnek.

Mint arról beszámoltunk a Magyar Polgári Párt november 29-én, szombaton 13 órára Sepsiszentgyörgyön a prefektúra előtt szervez tüntetést, ahol emlékeztetni szeretnék a román közösséget az 1918. december 1-jei gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéreteikre.

Petíciót fogadnak el és adnak át a prefekturának, amelyben kérik Székelyföld autonómiáját, a székelyföldi régió létrehozását, új alkotmányt Romániának, amelyben szerepelnek a gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt ígéretek, a magyar nyelv hivatalossá tételét, illetve a székely szimbólumok használatának engedélyezését. Emellett a Mikó-perben meghozott bírósági ítéletet követően a szombati tüntetésen felszólalnak az egyházak vagyonának védelmében is.

Kétezer emberre számítanak

Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elmondta: 2000 személy részvételére számítanak, de szeretnék, ha többen vonulnának utcára. „Nem valami ellen, nem valaki leváltásáért tüntetünk, hanem a magyar közösség jogaiért”, mondta a polgári párt háromszéki elnöke.

Hozzátette: a szombati megmozdulást egy órásra tervezik, kulturális műsorral kezdődik, majd lesz egy rövid történelmi áttekintő, a petíció felolvasása és a lelkészi áldást követően kéréseiket átnyújtják a prefektúrának. A megmozdulást támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt is, illetve a Székely Nemzeti Tanács háromszéki vezetői is jelen lesznek, az RMDSZ viszont nem tartja időszerűnek a rendezvényt.

Kapcsolódók

Kimaradt?