Változásokat vár az új államelnöktől az MPP

Nem hozsannáznak, de örülnek a Magyar Polgári Párt vezetői annak, hogy megtört egy eddigi trend, a nacionalista kártya, az Erdély leszakadásával való riogatás nem jött be, a választók a változásra szavaztak.

Bíró Zsolt és Mezei János, az MPP elnöke, illetve alelnöke hétfői marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon értékelték a romániai államelnök-választás eredményét és gratuláltak a mandátumot szerzett jelöltnek. Biró Zsolt elmondta, a választási kampány előtt, mint valamennyi államelnök-jelöltnek, Johannisnak is elküldte a polgári párt álláspontját az alkotmányváltoztatásra vonatkozóan, de nem kapott választ.

A szebeni polgármester győzelmét a demokrácia győzelmének nevezte a pártelnök, annak a jelének, hogy az 1989-ben elkezdődött folyamatot nem lehet visszafordítani. „Jelzésértékű, ahogy az erdélyiek szavaztak, ahogy a román közösség sem dőlt be az Erdély elszakításával való riogatásnak” – foglalta össze Biró, aki szerint ez az eredmény elővetíti azt, hogy Romániának a helye az Európai Unióban keresendő.

Bíró Zsolt elítélte azt az ellenkampányt, amely azt sugallta, hogy nincs tétje az államelnök-választás második fordulójának. „A választókat nem lehetett átverni, egyértelműen üzentek ezzel az RMDSZ-nek is, hogy a hinta-politikából nem kérnek és a közösség képes kezébe venni a sorsát” – fogalmazott a politikus.

A Gyergyói-medence szempontjából értékelve a választási eredményeket, Mezei János szerint egyértelmű, hogy politikai átszerveződés kezdődik. Azért is örülnek a gyergyóiak a Johannis sikerének, mert olyan ember nyert, aki egy valódi világból érkezik, aki ismeri a gyakorlati nehézségeket, a politikai buktatókat, és aki kamatoztatni tudja polgármesteri tapasztalatait. „Ezért álltunk mellé, ezért támogattuk” – mondta a párt alelnöke.

„Nemzetközileg elismert, hiteles személyiség lett az elnök” – tette hozzá Biró, hangot adva annak a reményének is, hogy Johannis képes lesz Magyarországgal és annak jobboldali kormányával kapcsolatot teremteni. Újságírói kérdésre válaszolva, hogy kampányában Johannis többször is hangsúlyozta, nem ismer el semmiféle etnikai alapon alakuló autonómiát, Biró Zsolt kifejtette, Románia regionális átszervezése ideig-óráig talán még elodázható, de sokáig nem. Ugyanakkor abban is bízik, hogy az új államelnök nyitottabb lesz, mint Ponta, akinek a magyarokkal szembeni megnyilvánulásai ismeretesek már.

Kapcsolódók

Kimaradt?