Megvertek a bukaresti rendőrök egy újságírót, az EBESZ is megszólalt

Elfogadhatatlannak nevezte csütörtökön Dunja Mijatović, az EBESZ sajtószabadság-felelőse, hogy az elmúlt napokban megvertek a rendőrök Bukarestben egy újságírót.

A háromszéki Makó István, a casajurnalistului.ro tényfeltáró portál munkatársa lefilmezte hétfő este Bukarest központjában egy férfi letartóztatását. A figyelmét azt keltette fel, hogy a rendőrök durván ütlegelik megbilincselése előtt a gyanúsítottat.

Mivel a felszólításuk ellenére nem volt hajlandó abbahagyni a rendőrség munkájának dokumentálását, az újságírót őrizetbe vették, a kihallgatás során megverték, köpködték és minősíthetetlen hagnemben beszéltek vele.

Kihallgatása közben az egyik rendőr a személyazonossági igazolványát látva kifakadt: „Honnan jöttél, Kovászna megyéből? Idejössz faluról filmezni minket? Hát filmezd le a f…at” – számolt be a portálon a történtekről Makó, aki közzétette a bántalmazását bizonyító orvostani látleletet is.

A rendőrök törölték az újságíró mobiltelefonjáról a letartóztatásról készült felvételeket. Makót később szabadon engedték, és úgy döntött, hogy feljelenti a bántalmazóit. „A rendőrség állam az államban, az erőszak alkalmazása törvényszerű” – állapította meg az újságíró.

Mijatović: ez elfogadhatatlan

Dunja Mijatović, az EBESZ sajtószabadság-felelőse kijelentette: ami történt, az elfogadhatatlan, és feltárása érdekében kimerítő vizsgálatra van szükség. „Bízom abban, hogy az incidenst gyorsan és áthatóan ki fogják vizsgálni” – mondta Mijatović. „Minden akadály, amelyet az újságírók szabad munkavégzése elé támasztanak, a sajtószabadság elleni támadás” – tette hozzá.

Dunja Mijatović közleményében kifejtette: a rendőrség általi támadások az újságírók ellen különösen aggasztóak, mivel a rendőröknek a sajtómunkások biztonságát kellene biztosítaniuk. „Az ehhez hasonló incidensek félelemmel terhes atmoszférát teremtenek, és veszélyeztetik a sajtószabadságot” – állapította meg az EBESZ sajtószabadság-felelőse.

Kimaradt?