Rímekben számol be a bűnügyekről a Hargita megyei rendőrség

Szokatlan élményt nyújt keddtől látogatóinak a Hargita megyei rendőrség honlapja. A bűncselekményekről beszámoló közleményekben egy-egy epigramma is olvasható.

Így például viccesnek szánt versike kíséri azt a hírt, hogy egy gyimesfelsőloki férfi majdnem agyonütötte ivócimboráját egy deszkával. Vagy arról a balesetről szóló közleményt is, amelynek az úttesten szabálytalanul átkelő férfi volt az áldozata.

A gyimesfelsőfoki verekedést például így foglalja össze a rendőrség epigrammistája (a román változat a „deștept (okos)/deșteptare (feleszmélés)” szójátékon alapul):

Mellbe ütötte barátját egy léccel,

mert az isten megáldotta „ésszel”.

A bajt csak akkor „észlelte”,

mikor a rendőrség keresni kezdte.

Mint megtudtuk, a Hargita megyei rendőrség rímes kedvű munkatársa éppen az intézmény szóvivője, Gheorghe Filip. A maszol.ro megkeresésére elmondta: nem először próbálkozik a bűncselekmények versikékbe foglalásával.

„Már 2012-ben és 2013-ban is írogattam a közleményeink mellé ilyen pszeudo-epigrammákat. Az a célom, hogy megpróbáljam a humor segítségével felhívni az emberek figyelmét a társadalmi együttélés szabályaira, hátha így jobban sikerül” – magyarázta a szóvivő.

Felvetésünkre Filip hozzátette: szívesen írna epigrammákat magyarul is, mert Hargita megyét többségében magyarok lakják, ám ez meghaladja a nyelvi képességeit. „Még a románul írt epigrammáim sem a legsikerültebbek” – ismerte el a rendőrtiszt.

Kimaradt?