Elárverezik Giacometti 100 millió dolláros szobrát

Alberto Giacometti egy több mint százmillió dollárra taksált szoborritkaságát árverezi el novemberben New Yorkban a Sotheby's aukciósház, Amedeo Modigliani egy 45 millió dollárra becsült szobra mellett.

A magángyűjteményekből érkező, istennők által ihletett szobrok az aukciósház impresszionista és modern művészeti alkotásokat felvonultató november 4-i árverésének fénypontjai közé tartoznak.

A svájci születésű Giacometti 1951-ben bemutatott, A szekér (Chariot) című bronzszobra kétkerekű szekéren álló, megnyúlt figurát ábrázol. Becslések szerint az alkotás több mint százmillió dollárért  fog gazdát cserélni a liciten.

A festett szobor mintegy negyven éven át ugyanabba a gyűjteménybe tartozott. Giacometti számos másolatot készített az alkotásból. A kópiák közül kettő festett és csupán kettő van magánkézben.

Tete című, női fejet ábrázoló alkotását Modigliani 1911-1912 folyamán készítette egy párizsi építkezésről származó mészkődarabból. Az aukciók világában most debütáló szobor leütési árát 45 millió dollárra becsülik.

Giacometti árverési rekordja jelenleg 104,3 millió dollár, míg Modigliani esetében az olasz avantgárd festő és szobrász egy munkájáért árverésen kifizetett eddigi legmagasabb összeg 69 millió dollár.

Kimaradt?