Bocsánatot kért a Facebook

Elnézést kért felhasználóitól a Facebook, miután titokban több hónapon át lélektani kísérletet folytattak közel 700 ezer ember üzenőfalával – írja a hvg.hu.

A felháborodást kirobbantó kísérletbe tudtuk nélkül bevont felhasználóknak egy héten át manipulálták az üzenőfalát. Az egyik csoport tagjainak az ismerőseik által közzétett megosztások közül főleg a negatív tartalmakat mutatták, míg a másik csoport tagjai az átlagosnál több pozitív megosztást láttak. A 2012-es kísérletre idén nyáron derült fény, majd vizsgálat is indult az ügyben.

A bocsánatkérés jegyében Mike Schroepfer technológiai vezető ígéretet tett arra, hogy a jövőben tartózkodnak az olyan kísérletezgetésektől, amelyek valószínűleg törvényesek, de felvetnek etikai kérdéseket. “Már világos, hogy vannak dolgok, amiket másképpen kell csinálnunk” – véli a facebookos vezető, aki rögtön meg is nevezett néhány faktort.

A közösségi oldal üzemeltetői létrehoztak egy útmutatót arra, hogy milyen kísérleteket engednek a későbbiekben és milyeneket nem. A kutatások kezdete előtt az eddigieknél jobban átgondolják majd, hogy engedélyezik-e az adott dolgot. Ennek elbírálásában a Facebook szenior kutatói mellett fejlesztők, jogászok és adatvédelmi szakemberek is részt vesznek majd. És hogy mindenki képben legyen a cégnél: az ezután felvett fejlesztők mindegyikének kötelezően teljesíteniük kell majd egy hat héten át tartó kutatásmódszertani tanfolyamot.

Kimaradt?