Életmentést tanulnak az orvostanhallgatók a 12. MASH-táborban

Az egész országból választották ki azt a 65 orvostanhallgatót, akik húsz kísérőjükkel egy hetet töltenek a Bihar megyei Pádison megtartandó  MASH (Medical Andventure School in Holiday) táborban augusztus 1–8. között.

Szerdán délelőtt a szervezők, azaz a SARTISS Egyesület, a Bihar megyei gyorsmentőszolgálat, a Bihar megyei  Hegyi- és Barlangimentő-szolgálat és a Nagyváradi Orvostanhallgatók Szövetségének képviselői, név szerint Dr Hadrian Borcea, Dr Mihai Botea, Dr Mihai Berechet, Dr Mircea Şandor, Lucian Nistor és Roxana Ivan számoltak be a részletekről.

A szervezők hangsúlyozták, hogy azoknak az orvosoknak, akik a sürgősségi ellátásban dolgoznak, nemcsak fehér köpenyben, hanem adott esetben nehezebb, például hegyvidéki körülmények között is el kell látniuk a  pácienseket. Az idei táborban külön csoportokban gyakorolják majd többek között a hegyvidéki és a földalatti, barlangi mentést is az orvostanhallgatók, akik a különféle felszerelések használatával is megismerkednek. Mennek majd nyolcórás, nehéz útvonalú hegyi „túrára” és az újraélesztés módszereivel is külön foglalkoznak, a tábor utolsó napján pedig megtartják a már szokásos versenyt a tanultak alapján.

Mint a szervezők elmondták, a jelentkezők saját képességeiket is próbára teszik a táborozás során, hiszen adott esetben szokatlan helyzetekkel kell szembesülniük. A tábor költségvetése körülbelül 40-45 ezer lej, a résztvevő orvostanhallgatóknak, akárcsak tavaly, 270 lejt kell fizetniük.

Kimaradt?