Románia három ország uniós társulási szerződéseit ratifikálta

A képviselőház szerdán ratifikálta az Európai Uniónak Moldovával, Grúziával és Ukrajnával megkötött társulási szerződéseit. A Moldovával kötött társulási szerződés elfogadása mellett 284 képviselő szavazott, egy ellenszavazatot jegyeztek egy tartózkodás mellett. Grúzia és Ukrajna szerződéseit 293 támogató vokssal fogadták el, nem volt egyetlen ellenszavazat vagy tartózkodás sem.

A szenátus ügydöntő házként várhatóan csütörtökön szavaz a megállapodások ratifikálásáról. A parlament rendkívüli ülésszak keretében tűzte napirendre a társulási szerződések ratifikálását, miután a román kormány szombaton, szintén rendkívüli ülésen fogadta el és terjesztette a törvényhozói testület elé a szerződéseket ratifikáló törvénytervezeteket.


Románia az Európai Unióban elsőként akarja jóváhagyni a megállapodásokat, hogy ezáltal is kifejezze, mennyire fontos számára Moldovának az EU-csatlakozása. Titus Corlățean román külügyminiszter a képviselőházban elmondta, hogy a korábbi együttműködési szerződéshez képest a társulási megállapodás előrelépést jelent Moldova és az EU viszonyában, és a társulási szerződés komoly érv Moldova EU-csatlakozása mellett.

Az ülésen jelen volt Victor Ponta miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy szerdán a moldovai parlament is ratifikálta a társulási szerződést, és üdvözölte, hogy a két ország parlamentje ugyanazon a napon fogadta el a Brüsszel és Chișinău által aláírt dokumentumot.

Kapcsolódók

Kimaradt?