Jogerős: közel 16 évi börtön vár Elodia gyilkosára

Jogerősen 15 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a Piteşti-i Táblabíróság Cristian Cioacát, miután bebizonyosodott, hogy a rendőr gyilkolta meg feleségét, Elodia Ghinescut. A letöltendő büntetés kisebb, mint a 22 év szabadságvesztés, amennyit az Argeş Megyei Törvényszék szabott ki alapfokon.

A bűncselekmény besorolását a táblabíróság emberölésről halált okozó ütlegelésre módosította.

Elodia Ghinescu hét évvel ezelőtt tűnt el, esete azóta foglalkoztatja a romániai közvéleményt. Holtteste azóta sem került elő. Cristian Cioacára évekig nem sikerült rábizonyítani a gyilkosságot. Idén télen azonban fordulatot vett az ügy. Az eset kivizsgálásával új ügyészeket bíztak meg, akik a házaspár lakásán megismételt vizsgálódások nyomán megállapították: a falakon, az ajtón, a fürdőszobában, az éjjeliszekrényen található, Elodia Ghinescutól származó vérnyomok szándékosan elkövetett, többszörösen megismételt ütésekből származnak.

Az ügyészek egyébként összesen 22 olyan bűnjelet találtak, amelynek alapján Cioacát bűnösnek nyilváníthatják. Az említettek mellett közéjük tartozik az is, hogy nem sokkal a gyilkosság után 2007 őszén Rozsnyó közelében a házaspár lakásából származó több tárgyat is találtak egy szakadékba bedobva – kölnisüveget, könyveket, fényképeket, díszpárnákat. Ezek a lakásnak azokból a részeiből származtak, ahol a legtöbb vérfoltot fedezték fel a nyomozók. Vérnyomokat találtak annak a nyolc nájlonzsáknak az egyikén is, amelyekben a holmit a szakadékba dobták. E bizonyítékok birtokában Cristian Cioacát január végén vizsgálati fogságba helyezték, és azóta sem engedték szabadlábra.

A Ghinescu család ügyvédje 25 év börtönbüntetés kiszabását kérte Cristian Cioacă-ra, így a volt rendőr aránylag „olcsón” megússza a szerdán megítélt 15 év és 8 hónappal.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?