A hét végén száguld el a Föld mellett a Szörny

A nagyjából focipálya méretű kisbolygó, a 2014 HQ124 a hétvégén száguld el a Föld mellett. Az aszteroidát alig valamivel több mint egy hónapja, április 23-án fedezték fel és a Szörny becenevet kapta – írja az Index.

A kisbolygó 352 méter átmérőjű, viszonylag nagynak számít. A Föld mellett 14 km/másodperces sebességgel száguld majd el. Június 8-án halad el viszonylag közel a Földhöz, de egyáltalán nem veszélyes pályán. A Földtől való legközelebbi távolsága háromszorosa lesz a Föld-Hold távolságnak.

Nem is az az ijesztő, hogy ilyen közel halad el, hiszen ez egyáltalán nem veszélyes a Földre. Inkább az a nyugtalanító, hogy egy ekkora méretű aszteroidát alig másfél hónappal az elhaladás előtt észleltek.

A HQ124 legalább tízszer (de az is lehet, hogy hússzor) akkora, mint a cseljabinszki meteorit volt. Ha eltalálná a Földet, akkor a felszabadított energiát nem kilotonnában kellene kifejezni, mint a második világháborúban ledobott atombombáknál, hanem megatonnában.

A NASA becslése szerint a Föld közeli pályára tévedő, egy kilométernél nagyobb aszteroidák kilencven százalékát már feltérképezték. Egy ekkora kisbolygóval való ütközés beláthatatlan következményekkel járna.

A kisebbeket azonban sokkal nehezebb észrevenni, ráadásul jóval több is van belőlük. A becslések szerint több mint 15 ezer 140 méternél nagyobb aszteroida kering Földre veszélyes pályán és ezeknek csak a harminc százalékát ismerik. Harminc méternél kisebb égitestből pedig több mint egymillió van és ezeknek alig egy százalékát fedezték fel.

Kimaradt?