Állami kitüntetéseket adtak át Kolozsváron

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa magyar állami kitüntetéseket adott át Kolozsváron, Hantz-Lám  Irén pedagógusnak, Lőrincz Lehel szobrászművésznek (post mortem), Szabó Bálint György egyetemi tanárnak, valamint Tóthfalussy Veress Éva biológusnak.

Kedden délután hat órától, a Ferences rendi kolostor refektóriumában kezdődött az ünnepélyes átadó, amelyen Magdó János adta át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét és a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, az Áder János államfő által aláírt határozatok tolmácsolásával.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben Hantz-Lám Irén nyugalmazott pedagógus kimagasló pedagógiai tevékenységéért, a torockói Tóbiás Ifjúsági Szabadidő Központ létrehozásáért, valamint Lám Béla író hagyatékának ápolásáért részesült.

Dr. Tóthfalussy Veress Éva nyugalmazott biológus az erdélyi magyar tudományos élet fellendítése, magas színvonalú egyetemi oktatói tevékenysége, a tudomány népszerűsítése és a romániai ökogazdálkodás megteremtése érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztje kitüntetésben részesült.

Lőrincz Lehel szobrászművész és nyugalmazott reklámgrafikus ugyan még életében megtudta, hogy az egyedülálló  művészi pályája és az erdélyi nemzet- és identitástudat megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesül, az ünnepséget már nem érte meg, helyette özvegye vette át az elismerést.

A kitüntetések átadását állófogadás, szabad beszélgetés követte.

Kimaradt?