Flörtgombot kapott a Facebook

Nagy vitát váltott ki techblogokban és -híroldalakon, hogy a Facebook új – pár hónapja szűk körben már tesztelt – funkciót vezetett be, melyet több cikk is „flörtgombnak” nevezett – számolt be kedden az Index.

Ha egy felhasználó nem tölt ki az adatlapján egy vagy több rovatot (kapcsolat, lakhely, munkahely stb.), akkor az ismerősök erre egy gombnyomással („Ask”, magyarul: Felkérés) rákérdezhetnek, és lehetőségük van arra is, hogy pár szóval indokolják kérésüket – az illető pedig vagy válaszol, vagy nem, vagy őszinte, vagy nem.

A megkérdezett a megosztott információt bizalmasnak minősítheti, így nem lesz nyilvános a válasz (a rendszerbe azért természetesen bekerül). Ehhez némi változtatás is kellett: mindeddig az adatlap ki nem töltött kategóriái meg sem jelentek a felhasználó profiljában, ám most már látható, hogy az illető nem töltött ki egy vagy több rovatot.

A kritikusok szerint az új eszköz semmiképp sem kényelmi szolgáltatás, hanem ravasz módszer arra, hogy a célzott hirdetések elhelyezéséhez szükséges, személyes adatokból épített adatbázist tovább bővítsék. A Facebook egyelőre nem válaszol arra, hogy a kapcsolati adatokat felhasználja-e a hirdetésben.

Kimaradt?