Bélyeggel, kantátával és partival ünnepelt az 50 éves Nutella

Nem mindennapi ajándékokkal halmozták el a kerek évfordulón sokak kedvencét: a Nutellát. Az ajándékozást az olasz posta kezdte, a múlt hét közepén bocsátotta ki az 1964-2014 Nutella feliratú születésnapi emlékbélyeget, amelyen a jól ismert csavaros kupakú mogyorókrémes tégely látható.

A hétvége aztán Itália-szerte és a világ több országában – Moszkvában a Gorkij parkban tartottak Nutella partit, míg New York-ban megnyitották a második Nutella bárt – köszöntötték a jubileumot. A legnagyobb ünneplést természetesen a csokis mogyorókrém szülőhazájában, a piemonti Alba városában csapták - írja a Hvg. A Ferrero itt működő gyárából 1964 tavaszán került ki az első Nutella-tégely. Albában szombaton bemutatták a Nutellam Cantata című, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei darabot, amely természetesen a mogyorókrémet dicsőíti. Az olaszországi programok vasárnap este Nápoly főterén értek véget tűzijátékkal és a brit popsztár, Mika Nutella-koncertjével.

Az édesipari céget alapító Pietro Ferrero már a múlt század húszas éveitől kísérletezett egy kenyérre kenhető, olcsó, édes krémmel, amelyet kicsiknek és nagyoknak egyaránt szánt. Az első próbálkozása a Giandujot volt, ami azonban jobbára egy szeletelhető csokoládétömbre emlékeztetett. Alapanyagai között szerepelt a tipikus helyi specialitásnak számító piemonti mogyoró és a gianduia csokoládé.

1951-ben a Supercrema következett. Pietro fia, Michele Ferrero 1963-tól kísérletezett egy jobban eladható változattal. Megváltoztatta az összetevőket, áttervezte a címkét s a tégelyt, és kiötlötte a Nutella nevet: az angol Nut (mogyoró) szóból az olaszosan csengő -ella végződéssel.

A Ferrero családi vállalkozásként indult és a mai napig az maradt, miközben világméretűvé nőtte ki magát. A nyilvánosságot kerülő Ferreróékat Olaszország leggazdagabb famíliájának tartják.

Az évente 350 ezer tonna mennyiségben előállított Nutellát a világ csaknem száz országában fogyasztják, az olasz családok 80 százaléka vásárolja. A Nutella évi 1,7 milliárd euró bevételt hoz a Ferrerónak, ez a vállalat teljes forgalmának 20 százalékát adja.

A Nutella már régen kinőtte a piemonti „bölcsőt", jelenleg tíz gyárban készül, ezekből öt van Európában. A Nutella a második világháború utáni Itália gazdasági talpra állásának is egyik szimbóluma. Számos könyv dolgozta fel szerepét, és mérföldkőnek tartják az olasz ipari dizájn történetében. A Nutella filmszerepet is kapott Nanni Moretti olasz rendező Bianca (1984) című mozijában, Giorgio Gaber olasz énekes pedig egy dalt is komponált a nagy kedvencről.

A Nutellának 2008 óta Facebook oldala is van, mostanra közel 30 millió rajongóval. Az 50.évfordulóra most külön honlapot indítottak.

Kimaradt?