Az MTA elnöke a Svéd Királyi Tudományos Akadémia tagja lett

Külső tagjává választotta a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közelmúltban megválasztott új elnökét.

Lovász László Stockholmban találkozott Barbara Cannonnal, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elnökével, és átvette a svédországi tudós társaság külső tagságát elismerő oklevelet - tájékoztatta az MTI-t pénteken az MTA kommunikációs főosztálya. Barbara Cannon gratulált Lovász László elnökké választásához és üdvözölte őt a svéd intézmény külső tagjaként. A beszélgetés során kitértek a tudománydiplomáciai együttműködés bővítésére és az eddigi kapcsolatok elmélyítésére.

Az MTA elnöke ezt követően The mathematics of very large networks (Nagyon nagy hálózatok matematikája) címmel tartott székfoglaló előadást a fizikai és kémiai Nobel-díjakat is javasoló intézmény rangos közönsége előtt. Előadásában a nagyon nagy, főleg biológiai rendszerekben megfigyelhető hálózatok matematikáját tárgyalva, Lovász László beszélt a lehetséges modellezési megoldásokról, és többek között kitért arra a kérdésre is, hogy miként lehet algoritmusokat használni nagy gráfokon.

Kimaradt?