Hírtelevíziók: háborúra készül Románia

A háborúra történő készülődésnek értelmezik a hírtelevíziók, hogy a héten megjelent a Hivatalos Közlönyben annak az orvosi igazolásnak az új típusnyomtatványa, amellyel mozgósításkor jelentkezniük kell a hadköteleseknek a sorozóközpontoknál.

A törvény szerint Romániában háború esetén a 20 és 35 év közötti férfiak hadkötelesek. Behívásukkor a sorozóközpontoknál történő jelentkezés előtt kötelesek elvégezni a háziorvosuknál egy sor vizsgálatot. Az új orvosi igazolás előírja a hepatitisz-vizsgálatot is, ezt a korábbi típusnyomtatvány szerint nem kellett elvégezni.

FRISSÍTÉS: Románia nem készül a tartalékosok mozgósítására, sem a fiatalok besorozására – hangsúlyozta pénteki közleményében a védelmi minisztérium. A tárca azokra a sajtóhírekre reagált, hogy az orvosi igazolásról szóló rendelet megjelentetése a Hivatalos Közlönyben a hárborús készülődés része. A közlemény szerint a típusnyomtatvány szabályozása a törvénynek megfelelően történt, nincs köze az ukrán válsághoz.

A típusnyomtatványt szabályozó védelmi miniszteri rendeletet nem csak Mircea Dușa védelmi miniszter írta alá, hanem a belügyi, az egészségügyi és az igazságügyi tárca vezetője, illetve a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója is – emeli ki a Romania TV.

A hírtelevízió ugyanakkor emlékeztet Titus Corlățean Washington Postnak adott interjújára, amelyben a külügyminiszter realitásnak nevezte az orosz fenyegetést.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?