Perbe szállnak a kormánnyal a székelyek a Fenyő szálló miatt

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére huszonegy kovásznai és sepsiszentgyörgyi lakos indít pert a román kormány ellen. A felperesek diszkriminatívnak és törvényellenesnek tartják a kormány döntését, amelynek értelmében a kovásznai Fenyő szállodát az ortodox egyháznak ajándékozták.

Az indoklás szerint a diszkrimináció abban áll, hogy az ortodox egyház egy olyan ingatlan birtokába jutott, amely nem vallási célokat szolgál, miközben a magyar történelmi egyházak államosított ingatlanjaik többségét nem kapták vissza. Történik mindez egy olyan városban, ahol az ortodox vallásúak aránya 21,2 százalékos.

Mint ismeretes, tavaly karácsony napján a kovásznai Tündérvölgyben lévő szállót a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökségnek ajándékozta a kormány, arra hivatkozva, hogy ezzel támogatják az ortodox egyház szerepét a román nép nemzeti identitásának a megőrzésében.

Az Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére pert indító háromszéki személyek szerint a kormányhatározat súlyosan sérti a vallásszabadságról és az egyházak működéséről szóló törvényt, amely szerint a felekezetek egyenlőek a törvény és a hatóságok előtt. A felperesek ugyanakkor panaszt tettek az Országos Diszkriminációs Tanácsnál is. Ugyanakkor felkérik mindazokat, akiknek érintettsége valószínűsíthető, lépjen be a perbe.

Kapcsolódók

Kimaradt?