FSLI: a romániai oktatási rendszer visszafejlődik

Az országos szintű vizsgáztató rendszeren kell változtatni a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) szerint, és nem a diákokat kell egy rossz rendszerhez kényszeríteni – idézte a Mediafax hétfőn Simion Hăncescut. A szakszervezeti vezető szerint a próbaérettségi gyalázatos eredményei azt jelzik: az oktatási- és a vizsgarendszer rossz, ezen változtatni kellene.

Hăncescu szerint azért  gyengék évek óta a tanulmányi eredmények a közoktatásban, mert a diákok évek óta nem motiválhatók a jobb teljesítményre és a tanárok is több feladattal és kevesebb joggal rendelkeznek, mint korábban.

A FSLI vezetője szerint a teljes oktatási rendszert kell megváltoztatni Romániában a szintfelmérések mikéntjével együtt. Ugyanakkor rávilágított: az elkövetkező évek tanulmányi eredményei egyre rosszabbak lesznek, ha a minisztérium nem hajlandó változtatni az elavult oktatási rendszeren.

„Ma azt vizsgálja a rendszer, hogy a diákoknak mit sikerült az emlékezetükbe vésniük, nem pedig azt, hogy hogyan alkalmazzák az elméleti tudást” – fogalmazott Hăncescu, majd hozzátette, a jelenlegi oktatási rendszer mellett bármennyire is törekednének a tanárok, nem tudják majd tanulásra bírni a gyerekeket.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?