per

A PSD nem mond le a székely zászlók miatti perekről

Nem áll szándékában lemondani a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a székely zászló kitűzése miatt indított Hargita és Kovászna megyei perekről. A PSD főtitkára, Liviu Dragnea szerint az RMDSZ ezt nem is támasztotta a kormányra lépés feltételül.

„Szó sincs róla” – jelentette ki pénteken a politikus arra az újságírói kérdésre, hogy visszavonja-e a kormány a székelyföldi önkormányzatok ellen benyújtott kereseteket. „Az RMDSZ nem kért olyasmit, amelyet eddig ne tudtuk volna elfogadni” – jelentette ki.

Az RMDSZ már pénteken megkezdte a tárgyalásokat a PSD-vel a közös kormányzás feltételeiről. Borbély László politikai alelnöke szerint az egyeztetések nemcsak arról szólnak, hány miniszteri tárcát, államtitkári és prefektusi tisztséget kap az RMDSZ, a szövetség ezek mellett számos javaslatot fogalmazott meg a jelenlegi kormányprogram kiegészítésére.

Korábban Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke jelezte: a kormányra lépés egyik feltételeként a Ponta-kabinetnek be kellene fejeznie a székelyföldi elöljárók székely zászló miatt bírósági meghurcoltatását. Jelenleg több tucat per zajlik a polgármesterek ellen a közösségi szimbólumok használata miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?