Vasárnap dől el az RMDSZ kormányra lépése

A szombaton ülésező Szövetségi Képviselők Tanács elé terjesztendő határozat tervezete szerint az RMDSZ miniparlamentje felhatalmazza Kelemen Hunor szövetségi elnököt a kormányra lépésről folytatott tárgyalásokra – tudtuk meg pénteken Kovács Pétertől.

Az RMDSZ főtikára elmondta, a kormányra lépés kérdése vasárnap dől el. "Ezért az SZKT nem kötheti meg az elnök kezét úgy, hogy a tárgyalás előtt kimondja: kötelezően kormányra kell lépni, vagy ellenkezőleg, nem akarunk kormányra kerülni. Kötött mandátummal Kelemen Hunornak semmilyen aduja nem lenne a PSD-vel folytatott alkudozásokon" – magyarázta a döntést hátterét a politikus.

Kovács Péter ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ alapszabálya szerint a kormányra lépésről az SZKT hivatott dönteni. "Ezért mint minden eddig alkalommal, az SZKT-nak utólag meg kell erősítenie, ha koalícióra lépünk a szociáldemokratákkal" – mondta a főtitkár.

Mint ismert, Victor Ponta miniszterelnök már hétfőn délután a parlament elé terjesztené új kormányának programját és összetételét. Ezért azt szeretné, ha aznap 15 órakor az RMDSZ-szel és 15.30-kor a kisebbségek frakciójával aláírhatná a koalíciós szerződést.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?