Tăriceanuval és az RMDSZ-szel is együtt kormányozna Ponta

Nem csak az RMDSZ-nek, hanem a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kilépett Călin Popescu Tăriceanuhoz esetlegesen csatlakozó liberálisoknak is ígért szerda este miniszteri posztokat a kormányfő. Victor Ponta az sem zárja ki, hogy a volt miniszterelnök lesz a Szociáldemokrata Szövetség (USD) államfőjelöltje.

A kormányfő az Antena3 hírtelevízióban tette ezt a bejelentést, néhány órával azután, hogy Călin Popescu Tăriceanu közölte: új pártot alapít, és szándékában áll indulni az év végi elnökválasztáson is, ha az USD ebben támogatja. „Meggyőződésem, hogy le tudom győzni Crin Antonescut” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Victor Ponta azt mondta: ezt a forgókönyvet megvalósíthatónak látja, mert szerinte Tăriceanu az USD erős jelöltje lehetne. Mi több, kormányzati posztokat is kilátásba helyezett azoknak a liberálisoknak, akik csatlakoznak a volt miniszterelnök új pártjához, ha „jelentősebb számú” képviselőjük és szenátoruk lesz a parlamentben.

Ponta közölte azt is, hogy hivatalosan is kormányra hívta az RMDSZ-t. A hétvégén egyeztet Kelemen Hunorékkal és a kisebbségek frakcióval is, és hétfőn ismerteti kormánya új struktúráját. Mint mondta, nem tervez jelentősebb változtatásokat, mert ezzel is azt szeretné üzenni, hogy visszavárja a PNL-t a kormányba.

Kapcsolódók

Kimaradt?