Călin Popescu Tăriceanu kilépett a PNL-ből

Kilépett a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) Călin Popescu Tăriceanu, a párt volt elnöke és egykori miniszterelnök, aki nem értett egyet a szabadelvűeknek a kormányból való kilépésével.

A politikus szerdán tartott sajtótájékoztatóján bírálta a PNL döntését, és tárgyalásokat kezdeményezett Victor Ponta miniszterelnökkel a liberálisok döntése következtében felbomlott Szociálliberális Szövetség (USL) helyreállításáról. A liberális vezetők többsége elítélte Tăriceanu megnyilvánulását, aki ezt követően benyújtotta kilépési nyilatkozatát.

A volt miniszterelnök azt szerette volna, hogy maradjon az USL-kormány. Elismerte, hogy három évvel ezelőtt ő maga ellenezte ennek a szövetségnek a létrejöttét, mert attól tartott, hogy a magát jobboldalinak tartó PNL-et bedarálja az erősebb baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD). Most viszont úgy gondolja, hogy a választók a 2012-es parlamenti választáson legitimálták szavazatukkal a szövetséget, így annak felbontása a szavazók elárulását jelenti.

Tăriceanu a kedd esti pártülésen a kormányból való kilépés ellen szavazott, de csak két társa támogatta ezt az álláspontot. A politikus nem közölte, hogy a kilépés után függetlenként vagy más párt színeiben folytatja pályafutását. Tăriceanu a PNL egyik alapító tagja, jelenleg szenátor, 2004 és 2009 között a párt elnöke volt. Öt évvel ezelőtt Crin Antonescu jelenlegi pártelnökkel szemben maradt alul a pártelnöki tisztségért folyó harcban, azóta pártján belül ellenzékbe szorult.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?