Kimúlt az USL: kivonultak a kormányból a liberálisok

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) visszahívta minisztereit a kormányból, és megvonta a bizalmat Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöktől. A kormányból való kilépésről szóló döntést a PNL állandó tanácsa nagy többséggel hozta meg kedd esti ülésén - jelentette be Crin Antonescu.

A pártelnök közölte, hogy a liberális miniszterek és államtitkárok szerdán hivatalosan is beadják lemondásukat. A PNL Victor Ponta kormányfőt is felszólította a lemondásra, arra hivatkozva, hogy a 2012-es parlamenti választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) szerzett kétharmados támogatást, amely a liberálisok nélkül nem létezik többé.

Victor Ponta még a liberálisok várható döntése előtt kijelentette, hogy nem mond le, amíg Traian Băsescu tölti be az elnöki tisztséget. Az alkotmány ugyanis tág mozgásteret biztosít az államfőnek arra, hogy kit bíz meg kormányalakítással, ezért a szociáldemokrata pártelnök nem akar kockáztatni.

Mint ismert, az USL három hete vitázó pártjai nem tudtak megegyezni a kormány szerkezetének átalakításáról és a megüresedett miniszteri tisztségek elosztásáról. A Viktor Ponta vezette szociáldemokraták (PSD), több kisebb párttal együtt, törékeny többséggel rendelkeznek a parlamentben. A stabilabb kormányzás érdekében a miniszterelnök szívesen látna RMDSZ-es tárcavezetőket is a kabinetjében.

„Nem szeretek üzengetni tárgyalások előtt, ezért általánosan fogok fogalmazni: a kisebbségi jogokkal, az erdélyi magyar közösséget érintő kérdésekkel, illetve gazdasági, szociális kérdésekkel kapcsolatos elképzeléseink vannak, ezekről fogunk tárgyalni, ha megkeresnek” – jelentette ki kedd este Kelemen Hunor szövetségi elnök a Transindexnek arra a kérdésére, hogy milyen feltételek mellett vállalna az RMDSZ a kormányzást a szociáldemokratákkal. Hozzátette, hogy Victor Pontáék este tízig még nem keresték meg az RMDSZ kormányra lépése ügyében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?