Az utolsókat rúgja a Szociál-Liberális Szövetség (USL)

Nem jutott egyezségre kedden este, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sorsdöntő küldöttgyűlése előtt a PNL elnöke, Crin Antonescu és Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő. A két politikus telefonon váltott néhány szót, ez a beszélgetés azonban nem hozta vissza a békét a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségbe (USL).

A hívást Crin Antonescu kezdeményezte, miután Victor Ponta kedd este a nyilvánosság elé állva az USL megmentésére kérte „utoljára” a liberálisokat. A kormányfő ismét tárgyalóasztalhoz invitálta a PNL vezetőit a pártszövetség egyben tartása érdekében. Azt mondta, szívesen dolgozna együtt a belügyminiszternek javasolt Klaus Johannissal. „Hiba lenne az USL szakadása az ellenzékben és kormányon együtt töltött évek után” – mondta a miniszterelnök kissé remegő hangon.

Crin Antonescut nem hatották meg Victor Ponta szavai. Annál is inkább nem, mert miután felhívta a kormányfőt telefonon, azt a választ kapta: a PSD továbbra sem ért egyet azzal, hogy összehívják a parlamentet a liberálisok által javasolt kormányátalakítás jóváhagyására, vagyis Klaus Johannis nem töltheti be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is.

A PNL küldöttgyűlése kedd este nyolckor ült össze dönteni arról, hogy visszahívják-e a minisztereiket a kormányból. Az USL hivatalos végét jelenti, ha ez megtörténik. Márpedig ez körvonalazódik, mert a liberálisok hangadó politikusai  – kivétel Călin-Popescu Tăriceanu volt kormányfő – a szociáldemokratákkal kötött szövetség felbontásának a hívei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?