Koalíciós válság: elkezdődött a visszaszámlálás

Nem történt jelentős változás a hét végén a Szociál-liberális Szövetséget (USL) alkotó két nagyobbik párt viszonyában, így már csak órák kérdése, hogy a liberálisok hivatalosan is bejelentsék: kilépnek a kormányból.

Mint ismert, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Crin Antonescu hétfőig adott ultimátumot Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőnek arra, hogy az USL terjessze a parlament elé a liberálisok által javasolt kormányalakítást, amelynek megfelelően a belügyminiszteri tisztségre jelölt Klaus Johannis nagyszebeni polgármester miniszterelnök-helyettesi tisztséget kap.

Vasárnap Antonescu közölte, ha ez nem történik meg, akkor a PNL küldöttgyűlése kedd este visszahívja a liberális minisztereket a kormányból. A politikus engedményt is tett a béke érdekében. Lemondott arról a követeléséről, hogy Victor Pontáék oszlassák fel az európai parlamenti választásokra – az USL-n belül – megalakult pártszövetséget, az USD-t.

A kormányfőt ez az engedmény sem hatotta meg. Válaszul közölte: gond nélkül teljesíti a liberálisok kérését, ha a kormányátalakítás során létrehoznak egy negyedik miniszterelnök-helyettesi tisztséget is, amely szerinte a Konzervatív Pártnak (PC) kijárna. Ezt a liberálisok elfogadhatatlannak tartják.

Ponta elárulta a forgatókönyvét is arra az esetre, ha a PNL kedden visszahívja a minisztereit a kormányból. E szerint a megüresedett tisztségekre ideiglenes tárcavezetőket nevez ki, akik az alkotmány szerint 45 napig tisztségben maradhatnak. A miniszterelnök abban reménykedik, hogy ez idő alatt a liberálisok meggondolják magukat, és visszatérnek a kormányba. Ha ez nem történik meg, Ponta kész kormányra hívni az RMDSZ-t.

Kapcsolódók

Kimaradt?