Már nyíltan önálló elnökjelöltben gondolkodnak Pontáék

Önálló államfőjelöltet állít a Szociáldemokrata Szövetség (USD), ha Crin Antonescu liberális pártelnök „ellenzékből” indul a novemberi elnökválasztáson – mondta Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az USD másik két alakulata – a Konzervatív Párt és a Románia Haladásáért Országos Szövetsége – vezetőinek csütörtök este Bukarestben.

A kormányzó Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül megalakult koalíció politikusai az európai parlamenti választások előkészítéséről tanácskoztak a fővárosban. Az USD-t Victor Ponta a baloldali pártok választási szövetségként hozta létre, amikor eldőlt, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok külön indulnak az EP-választásokon. Victor Ponta azt mondta: az USD államfőjelöltje az a politikus lesz, aki a legjobban áll a közvélemény-kutatásokban.

A kormányfő már tényként kezeli, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője nem az USL támogatásával, hanem ellenzékből készül az elnökválasztásra. „Crin Antonescu nem kér többet a kormányzás felelősségéből” – jelentette ki Victor Ponta egy csütörtöki szociáldemokrata pártrendezvényen.

Mint ismert, az USL alapító okirata szerint a szövetség hivatalos államfőjelöltje Crin Antonescu. Sajtóértesülések szerint ennek ellenére a PSD már jó ideje önálló jelöltben gondolkodik. A PNL elnöke is többször meglebegtette, nem biztos, hogy kér a szociáldemokraták támogatásából.

A téma azért került ismét terítékre, mert jelenleg pattanásig feszült a viszony az USL két nagyobbik pártja között. A konfliktust hivatalosan a kormányátalakítás körüli nézeteltérések váltották ki, ám elemzők szerint mindkét fél a szakításon gondolkodik, ami eddig csak azért nem következett, mert egyikük sem meri egyoldalúan megtenni ezt a lépést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?