Kész új kormánytöbbséget kialakítani a miniszterelnök

Victor Ponta Victor szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök hétfőn közölte: az USL két kis pártjával közösen alkotott Szociáldemokrata Szövetség (USD) felhatalmazta őt arra, hogy - a liberálisok kilépése esetén - tárgyaljon kormánya támogatásáról a parlamenti erőkkel, köztük a RMDSZ-szel. Hozzátette: az USD a liberálisokat kilépésük esetén is visszavárja a kormányba, és ezt azok elől sem kívánja eltitkolni, akiktől támogatást kér a parlamentben.

Azt is leszögezte: a szociáldemokraták nem fogják kezdeményezni Crin Antonescu liberális pártelnök leváltását a szenátus éléről. Megismételte azt a hétvégi bejelentését, miszerint pártja folytatni szeretné annak a programnak a megvalósítását, amelyre a liberálisokkal közösen, a Szociálliberális Szövetség (USL) keretében kapott kétharmados választói felhatalmazást, ugyanakkor arra is felkészült, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedden visszahívja minisztereit a kormányból.

Közölte, hogy ideiglenes miniszterek veszik át a megüresedő tárcák vezetését, ha a liberálisok kilépnek a kormányból. Legkésőbb március nyolcadikáig kell új kormánytöbbséget kialakítania és végleges tárcavezetőket jelölnie, mert másfél hónapig állhat ideiglenes vezetőként egy másik kormánytag egy minisztérium élén, és március nyolcadikán letelik a 45 nap azóta, hogy Gabriel Oprea közrendvédelmi kormányfőhelyettes átvette a belügyi tárca irányítását Radu Stroe belügyminiszter lemondása után.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?