Március 4-én alakulna meg a harmadik Ponta-kormány

Bár Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök hétfő este azt mondta, továbbra is a Szociál-Liberális Szövetség (USL) egyben tartásának a híve, minden jel arra mutat, hogy a liberálisok kedd esti küldöttgyűlése a kormányból való kilépésről dönt.

Ezt erősíti meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökének, Klaus Johannisnak az a hétfői bejelentése is, hogy a szociáldemokratákkal történő egyeztetések kudarcba fulladtak, az USL már csak papíron létezik. Nagyszeben polgármestere ezért a Szociáldemokrata Pártot (PSD) tette felelőssé, mert nem hajlandó elfogadni a liberálisok kormányátalakításra tett javaslatát.

A liberálisok ellenzékbe vonulására utal az is, hogy a PNL elnöke, Crin Antonescu csak kedden este, pártja küldöttgyűlésére érkezik vissza az országba. Így még alkalma sem lesz ismét tárgyalóasztalhoz ülni Victor Pontával.

Az Antena3 úgy tudja, ha a liberálisok visszahívják minisztereiket a kormányból, akkor a miniszterelnök március 4-én készül bizalmat kérni a parlamenttől az új kabinetjére. Mint ismert, Victor Pontának legkésőbb március nyolcadikáig kell új kormánytöbbséget kialakítania és végleges tárcavezetőket jelölnie, mert akkor te 45 nap azóta, hogy Gabriel Oprea közrendvédelmi kormányfőhelyettes átvette a belügyi tárca irányítását Radu Stroe belügyminiszter lemondása után. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?