Gyászkeretes "takaró" került a gidófalvi középületekre

Gyászkeretes vászonnal takarták le a gidófalvi középületek magyar feliratait, miután diszkriminatívnak minősítette ezeket az illetékes országos hatóság. Berde József polgármester megrovást kapott az Országos Diszkriminációellenes Tanácstól, amiért a felújított kultúrház homlokzatára csak magyar nyelven írták ki az intzémény nevét.

Emellett a prefektúra is pert nyert alapfokon a gidófalvi önkormányzat ellen a „Községháza” felirata miatt. Ez a döntést Berde József megfellebbezte, hiszen fényképekkel tudja igazolni, hogy az épület homlokzatába vésett magyar felirat 1904-ből származik.

Addig is amíg a kedélyek csillapodnak, az elöljáró fekete, gyászkeretes vízhatlan vászonnal takartatta le a „Községháza” és az „Erdős Gábor, Művelődési Ház” feliratokat.

Mint arról beszámoltunk, a gidófalvi művelődési ház magyar nyelvű felirata miatt a notórius feljelentőként ismert Dan Tănasă tett panaszt az diszkriminációellenes hatóságnál. A községháza felirat miatt pedig egy háromszéki magyar ember panasza nyomán indított pert a Kovászna megyei prefektúra. Ezt első fokon meg is nyerte, de a gidófalvi önkormányzat fellebbezett, hiszen az önkormányzat épületére több mint egy évszázada került fel az a felirat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?