Marosvásárhelyi magyarból gambiai diplomata

Gambiát legfeljebb földrajzórákról ismerjük, sokan közülünk azt sem tudjuk, hol keressük a térképen. Azt még kevesebben tudják, hogy a nyugat-afrikai országnak egy marosvásárhelyi magyar üzletember az utazó nagykövete. Osváth Páltól azt kérdeztük: hogyan lehetséges ez?

Mit kell tudni Gambia Köztársaságról?

Gambia Köztársaság Nyugat-Afrika legkisebb nyugati országa. A köztársasági elnök sejk Alhaji Yahya Jammeh , aki egyben a kormányfő is. Az ország 12.500 négyzetkilométeren terül el, fővárosa Banjun. Lakossága 2,1 millió lakos, 90 százalékban muzulmán, 10 százalékban keresztény. Értük a köztársasági elnök módosította a törvénykezést, például augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepe hivatalos állami ünnep. A köztársaságnak a fő bevétele a turizmusból származik.

Hogyan került kapcsolatba egy marosvásárhelyi magyar ezzel az afrikai országgal?

Gambia bécsi ENSZ-képviseletét is egy magyar diplomata, dr. Suha György Zsolt vezeti, aki 2005-től állandó képviselő az Átfogó Atomcsend Szerződés Végrehajtását Ellenőrző Bizottság (CTBTO) és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) mellett. Nekem vele volt egy nagyon régi baráti kapcsolatom, amelyet ápoltunk, az üzleti szférában is, Gambia irányában. De mi voltunk azok, akik üzletemberekként promováltuk Sierra Leonét először Románia területén, és ennek az eredménye az lett, hogy szintén egy romániai üzletembert, Viorel Zahariét neveztek ki tiszteletbeli konzulnak az első diplomáciai képviseletre, Kolozsvárra. Gambia és Sierra Leone kolozsvári székhelyű konzuli képviseletét áprilisban nyitják meg, ha nem késik a működési engedély kiadása.

Osváth Pál utazó nagykövet adta át a hét elején Marosvásárhelyen Gambia Köztársaság adományát Kecskés Ávéd Erikának azt a hegedűt, amelyet Szászrégenben készített Marin Vasile hegedűkészítő mester. A nyugat-afrikai ország romániai képviselője elmondta, a Marosvásárhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület és a külképviselet között nagyon jó együttműködő megállapodás létezik, amely leginkább a kultúra közös népszerűsítéséről szól. A Művészeti Líceum tizenkettedikes tanulójának nyújtott támogatás nem egyedi eset, ugyanis minden évben adományban részesítenek valakit. Legutóbb egy dokumentumfilm elkészítését támogatták, amely Gambia Köztársaságról szólt.

Az utazó nagyköveti tisztséghez gambiai állampolgárnak kell lenni?

Nincs állampolgársághoz kötve. Gambiának az Európai Unió 13 tagállamában van akkreditálva diplomáciai külképviselete, ezek 80 százalékát nem gambiaiak vezetik. Az utazó nagykövetnek nem kötelező gambiai állampolgárnak lennie abban az esetben, ha a fogadó állam, esetünkben Románia elfogadja a jelöltet. Ez esetemben megtörtént. Gambia soha nem működtetett állandó képviseletet Románia területén, az én tisztem megnyitni az első képviseletet. Egy 5 hónapos ellenőrzési folyamat a román külügyminisztérium meg is adta az engedélyt. Ez 2012. október 24-én volt. 

Járt Gambiában? Milyen gyakran fordul meg ott?

Természetesen jártam. Nem szolgálati kötelezettség Gambiában gyakran megfordulni, egy évben legfennebb kétszer-háromszor. Az idén többször is odautazunk, mivel egy biznisz-körutat fogunk szervezni üzletemberek számára.

Van érdeklődés a romániai vállalkozók részéről Gambia iránt?

El kell mondanom, hogy a marosvásárhelyi és Maros megyei üzletemberek nem nagyon érdeklődtek eziránt, viszont az ország más területeiről igen. Egy ilyen üzleti delegációval voltunk egyébként Sierra Leonében is.

Lehet, hogy kevésbé ismerik a lehetőségeket?

A lehetőségeket ismerik, nagyon is jól ismerik, mivel már a harmadik, vagy a negyedik utamat teszem meg például Gyergyószentmiklósra, ahol üzletember-találkozón vettem részt nemegyszer. Hasonlót szervezek hamarosan Bálványoson is. Az itteni vállalkozók ismerik a lehetőségeket és tájékoztatva voltak. Nagyon nyitottak vagyunk, mindenki elér bennünket, lehetőségeink a külügyminisztérium honlapján, interneten olvashatók.

Melyek ezek a lehetőségek Gambiában?

A turizmustól kezdve a folyami szállításig. Ugyanis a Gambia folyó kettészeli az országot, sok helyen szélesebb a Dunánál. Ezért gyakran a helyi cégek folyami szállításhoz keresnek partnereket, emellett brikettgyártáshoz, tejiparhoz vagy rákfarmok telepítéséhez. Az ország törvénykezése megengedi idegen állampolgárok, fizikai és jogi személyek számára egyaránt tengerparti sávok vásárlását is. El kell mondanom, hogy nagyon finom, fehér homokja van.

Hogyan lehet eljutni Gambia Köztársaságba?

Londonból Banjulba, a fővárosba, vagy Budapestről Brüsszel érintésével, de akár Párizsból is. 

Kimaradt?