Kedden elsötétül részlegesen az internet

Ne lepődjön meg, ha egy határozott fekete csík takarja majd ki kedden kedvenc weboldala egy részét. Több ezer szervezet és weboldal tiltakozik így az amerikai titkosszolgálat egész világra kiterjedő, tömeges megfigyelése ellen - írja a hvg.hu.

Több mint ötezer weboldal és szervezet, köztük a Tumblr, Reddit, a Mozilla, a Greenpeace és az Amnesty International csatlakozott az NSA egész világra kiterjedő tömeges titkosszolgálató-kormányzati megfigyelése ellen indított keddi akcióhoz.

A The Day We Fight Back, azaz A nap, amikor visszavágunk nevű kezdeményezés elindítói szerint az amerikaiak az ottani képviselőknek küldött üzenetekkel, a többiek pedig a saját országuk szerinti szervezeteknek címzett megkeresésekkel gyakorolhatnak tömeges nyomást és mutathatnak fel erőt, hogy a kormányok visszább vegyenek a tömeges megfigyelésekből. Az akció közvetlen célja, hogy az amerikai képviselők megszavazzák az NSA hatalmának korlátozásáról szóló módosításokat.

Emlékezetes, hogy két éve januárban egyszer már bejött a netes elsötétítés, és az Egyesült Államokban visszavonták azt a törvénytervezetet, ami támadói szerint komoly netcenzúrához vezettek volna.

Mint az korábban kiderült, az amerikai nemzetbiztonság jelentős körben végzett tömeges, metaadatokat is figyelő megfigyeléseket külföldön is. Volt olyan nap, amikor az akár offline állapotban lévő számítógépek megfigyelése mellett 200 millió sms-t is megszereztek. Az is nyilvánossá vált már, hogy a mobilokat akkor is lekövethetik, ha azok ki vannak kapcsolva.

Kimaradt?