A Jobbiknak kampányolt Facebookon a PKE?

A Jobbiknak kampányolt Facebook-oldalán a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) – hívta fel a figyelmünket egy olvasónk.

A PKE Facebook-oldalát kezelő személy hétfő délután Szávay István egyik posztját lájkolta, amelyben a jobbikos országgyűlési képviselő egy hírt osztott meg. Az alfahir.hu portálon megjelent cikk arról szólt, hogy a magyarországi nemzeti radikális párt választmányába erdélyieket is beválasztottak.

A lájkolásnak köszönhetően a PKE oldalát követő 342 személy órákon keresztül tudomást szerezhetett az egyetem számára örvendetes hírről. Hogy pontosan mennyi ideig, azt nem tudni, mert a lájk nyomát az oldal kezelője kedd reggelre törölte.

Az egyetem Facebook-oldalát az intézmény PR-részlege üzemelteti, ahol azonban nem hallottak a Jobbikot népszerűsítő hétfői akcióról. Sipos Emőke sajtóreferenstől megtudtuk, az oldal adminisztrálásáért „egy belső személy” felel, akinek kilétét nem kívánta felfedni. „Mi délután négyig vagyunk az irodában, addig az Facebook-oldalunk kezelője egészen biztos nem lájkolta Szávay István posztját” – jelentette ki a maszol.ro-nak.

Arra a felvetésünkre, miszerint az a „belső személy” délután négy után lájkolhatta Szávay posztját, Sipos Emőke kitérő választ adott. „Hivatalos álláspontunk az, hogy ilyen akció nem volt a mi Facebook-oldalunkon” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy felsőoktatási intézmény teljes mértékben apolitikus, nem kötődik egyetlen párthoz vagy politikai szervezethez sem, ugyanakkor elhatárolódnak azoktól a kezdeményezésektől, amelyek ilyen jellegű kötődést sugallnának.

Az intézmény Facebook-oldalán történt eset már csak azért is furcsa, mert a PKE elnöke Tőkés László, az európai parlamenti képviselő pedig korábban többször bírálta a magyarországi pártot. A maszol.ro-nak korábban kijelentette: nem támogatja a Jobbik térhódítását Erdélyben. Előtte a tiszaeszlári vérvádat a parlamentben felmelegítő Baráth Zsolt képviselő antiszemita uszítása kapcsán szólította fel önvizsgálatra a pártot. 

Kimaradt?