Lázasan matematikáznak a gyergyói tanácsosok

Melyik egész szám 17-nek a kétharmada: 11 vagy 12? A matematikai feladvány megoldása különös jelentőséggel bír Gyergyószentmiklóson a kétharmados többséget igénylő tanácsi határozatok meghozatalakor, ugyanis az önkormányzati képviselőtestület 11 MPP-s és 6 RMDSZ-es tanácsosból áll.

Az MPP a 11-et, az RMDSZ a 12-et tekinti a helyes válasznak, és ez hónapok óta vita tárgyát képezi a két önkormányzati frakció között. A vitának Hargita megye prefektusa vetett véget, aki napokban levélben közölte a városi tanáccsal a helyes megoldást: 12 személy szavazata szükséges azoknak a határozatoknak az elfogadásához, melyek kétharmados többséget igényelnek.

A levél tartalmának ismertetése az önkormányzati képviselőtestület januári rendes ülésének egyik napirendi pontját képezte, és az MPP-frakció elégedetlenségét váltotta ki. Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere a maszol.ro-nak elmondta: nem értenek egyet a prefektus álláspontjával.

Az elöljáró beszámolója szerint már a mandátum kezdetén tisztázták a kormány megbízottjával, hogy a 17-es létszámú döntéshozó testület kétharmados aránya 11 személyt jelent. „Az eddigi 11-es létszámmal hozott döntések érvényesek maradnak, mostantól kezdve a 12-es létszámot számítjuk kétharmadnak, ám nem fogunk belenyugodni a helyzetbe” – mondta a polgármester. 

A számítgatás egyébként azért is képezheti vita tárgyát, mert nincs egyértelmű törvényes rendelkezés a kétharmados többség meghatározásáról a gyergyószentmiklósihoz hasonló helyzetben lévő önkormányzatok esetében, ezért a különös matematikai feladványra az országban eltérő megoldások születnek.

Kimaradt?