Könnygázt vetettek be a csendőrök a kormányellenes tüntetésen

Könnygázt vetett be vasárnap este a csendőrség Bukarestben a kormányellenes tüntetések megfékezésére. Ez akkor történt, amikor a demonstrálók át akarták törni a csendőrkordont a kormánypalota előtt.

Akárcsak szombaton, vasárnap is a kedden elfogadott Btk.-módosítások ellen tiltakozott mintegy ezer személy. Ám a HotNews szerint ezúttal nem egy párt állt az utcai megmozdulás hátterében, a tüntetés a közösségi oldalakon szerveződött, akárcsak a korábbi, Verespatak-demonstrációk.

A demonstráció résztvevői elsősorban kormányellenes jelszavakat skandáltak, voltak trágár megnyilvánulások is. A hatalomhoz közeli Antena3 hírtelevízió autóját megköpködték a tüntetők. A szintén hatalompárti România TV egyébként egyetlen hírt sem közölt a megmozdulásról.

Mint ismert, a kedden elfogadott törvénymódosításokat a legfelsőbb bíróság, a Legfelsőbb Bírói Tanács, a korrupcióellenes ügyészség, Washington és több uniós tagállam nagykövetsége is elítélte. Emellett a módosításokat korábban támogató liberálisok is bírálták a képviselőház eljárását, ezért újra napirendre tűzik a jogszabályt.

Kapcsolódók

Kimaradt?