„Victor Ponta leszerepelt Brüsszelben!”

Mintegy másfél ezren tüntettek szombat délután a bukaresti kormánypalota előtt a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításai ellen. A demonstrációt az államfőhöz közel álló Népi Mozgalom Párt (PMP) szervezte.

A tüntetők azt sérelmezik, hogy a képviselőházban kedden elfogadott Btk.-módosítások révén szerintük a honatyák mentesülnek a köztisztviselőkre érvényes büntetések alól, és így bántatlanul követhetnek el korrupciós bűncselekményeket. Emellett a polgármesterek és a megyeitanács-elnökök szintén büntetlenül írhatnak alá olyan közbeszerzési szerződéseket, amelyeket érdek-összeférhetetlenség miatt a módosítások előtt a törvény tiltott.

„A fekete kedd hosszú ideig történelmünk egyik legszerencsétlenebb pillanata marad. A kormánypártok ki akarják lökni Romániát Európából” – fogalmazott beszédében Eugen Tomac, a PMP elnöke. A demonstráción a román jobboldal több vezetője, köztük Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő is részt vett. A tüntetők többek között azt skandálták, hogy Victor Ponta kormányfő leszerepelt Brüsszelben, ezért távoznia kell.

Mint ismert, a kedden elfogadott törvénymódosításokat a legfelsőbb bíróság, a Legfelsőbb Bírói Tanács, a korrupcióellenes ügyészség, Washington és több uniós tagállam nagykövetsége is elítélte. Emellett a módosításokat korábban támogató liberálisok is bírálták a képviselőház eljárását, ezért újra napirendre tűzik a jogszabályt.

Kapcsolódók

Kimaradt?