Mégis lesz népszavazás jövőre a román alkotmányról?

A kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusai – köztük Victor Ponta kormányfő – fenntartják: kiírható jövőre a népszavazás az alkotmány módosításáról.

Ezt arra alapozzák, hogy az alkotmánybíróság csütörtöki döntése után, a következő napokban megjelenik a Hivatalos Közlönyben a módosított referendumtörvény, amely az eddig ötven százalékról 30 százalékra csökkenti a népszavazások érvényességéhez szükséges részvételi küszöböt.  Az államfőnek a taláros testület döntésének közzététele után tíz napon belül ki kell hirdetnie a jogszabályt, amely a közlönyben való megjelenése után egy évvel lép hatályba.

Így 2014. november végén vagy decemberben – a jövő évi elnökválasztás első vagy második fordulójával egy időben – kiírható az alkotmányról szóló referendum, amelynek érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők több mint fele helyett a választók több mint 30 százalékának a részvételére lesz szükség.

Victor Ponta csütörtök este a Romaânia TV- ben kijelentette: számításai szerint az államfőnek legkésőbb november 24-ig ki kell hirdetnie a törvényt, amely így már a jövő évi elnökválasztás első fordulójának várható időpontjában, november 30-án alkalmazható lesz. A miniszterelnök szerint ha Traian Băsescu nem hirdeti ki a törvényt, ezt megtehetik helyette a parlament házelnökei is.

Az USL alkotmánymódosítási tervezetét kifogásoló államfő minden rendelkezésére álló alkotmányos lehetőséget kihasznált, hogy kitolja a törvény életbe lépésének dátumát: a jogszabály kétszer járt az alkotmánybíróságnál egyszer pedig az elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

A kormánypártok már korábban azt tervezték, hogy a jövő évi államelnök-választás első fordulójával köti össze az alkotmánymódosító népszavazást, de a törvény életbe lépésének késése miatt kérdésessé vált, hogy lehet-e az elnökválasztást addig halogatni, amíg hatályba lép a 30 százalékos népszavazási érvényességi küszöb.

Kapcsolódók

Kimaradt?