Háromszéki prefektus: az eskümhöz tartom magam

A székelyföldi magyar politikusokhoz hasonlóan Dumitru Marinescu, Kovászna megye prefektusa is sürgeti a közösségi szimbólumok használatának mielőbbi egyértelmű szabályozását. Az Erdélyi Riportnak és a maszol.ro-nak adott interjúban értésre adta: nem jókedvében pereli az önkormányzatokat a székely zászló kifüggesztése miatt.

A prefektust Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök vádjaival szembesítettük, melyek szerint Dumitru Marinescu csalódást okozott a székelyeknek, mert még elődjénél is „magyarfalóbb”, pereskedéseivel pedig etnikai feszültséget szít a régióban.

Marinescu leszögezte: nem magyarfaló, évtizedek óta Székelyföldön én, és magánemberként semmi baja a székely zászlóval. „Ha rajtam múlna, lehetővé tenném, hogy a közösségek korlátlanul használhassák a szimbólumaikat. Én Háromszéken nőttem fel, jól tudok magyarul, jól ismerem a székely embereket” – jelentette ki.

A prefektus arra hivatkozott: az elődje, Codrin Munteanu által indított pereket már nem tudja leállítani, az igazságszolgáltatás folyamatába nincs módjában beavatkozni. Ugyanakkor elismerte, jómaga is indított pereket, szám szerint tizenkettőt, az önkormányzatok ellen, ám nem hivatalból, hanem állampolgári panaszok nyomán fordult az igazságszolgáltatáshoz.

Marinescu szerint magyarok is nyújtottak be panaszt a prefektúrára amiatt, hogy különböző intézmények épületén székely zászló lobog. „Van egy Puli becenevű kökösi férfi, polgári neve Nagy Attila, aki panaszt tett a prefektúrán azért, mert Gidófalván a polgármesteri hivatalon csak a Községháza”felirat látható, illetve az uzoni községházán kitűzték a székely zászlót. Ha gondolja, átfaxolhatom a feljelentéseit, melyekhez egyébként fényképeket is mellékelt” – mondta a prefektus.

Arra a felvetésünkre, miszerint a perek jogalapjául szolgáló 1994/75-ös törvény és az ehhez kapcsolódó 2001/1157-es kormányhatározat nem tiltja meg a székely zászló használatát, a prefektus azzal érvelt: a bíróságon már jogerős ítélet született arról, hogy törvénytelen a székely zászló kitűzése az uzoni polgármesteri hivatalra. „Tehát nem én állítom, hanem az igazságszolgáltatás döntött úgy, hogy törvényszegés történt” – jelentette ki.

Marinescu ugyanakkor elismeri, hogy a perek sorozata árt az etnikumközi kapcsolatoknak Háromszéken. Ezért egyetért Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnökkel, aki múlt heti sajtótájékoztatóján kormányhatározatot sürgetett a szimbólumok használatáról. „A szimbólumhasználatot egyértelmű módon kellene szabályozni, hogy ne legyenek viták a törvény értelmezésekor. Sokkal fontosabb közös gondjaink vannak nekünk, románoknak és magyaroknak, mint az, hogy a törvény értelmezésén vitatkozzunk” – fogalmazott a kormány megbízottja.

A prefektus korábban megrótta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, mert hivatalos eseményeken nem viselte a trikolóros vállszalagot. Kérdésünkre azonban elismerte: sok esetben a romániai nagyvárosok elöljárói nem viselik a trikolórt, sőt Előpatak polgármestereként ezt néhányszor maga is elmulasztotta.

Arra a felvetésünkre, hogy ezek szerint Bukarest utasítására üldözi a székely zászlót és „ültette le” Antal Árpádot, kijelentette: „Nézze, én mandátumom átvételekor letettem egy hivatali esküt. Arra esküdtem, hogy betartom a törvényeket, illetve felülvigyázom a jogszabályok betartását Kovászna megyében. Ehhez kell tartanom magam”.

Tamás Sándornak arra a fenyegetőzésére, miszerint ha nem változtat a magatartásán, ismét kikerül a prefektúra elé a „Terra Siculorum” feliratú óriáspannó, amellyel korábban elődjét, Corin Munteanut hergelték, Dumitru Marinescu így reagált: „Nem tudom, mit mondjak erre. Szerintem Háromszéken a normalitás felé tartunk. A normalitás elérését azonban mindkét félnek akarnia kell. Közeleg a román nemzeti ünnep, és szeretettel várom a rendezvényekre a háromszéki magyar politikusokat. A normalitás jele lenne a részvételük az ünnepen”.

A teljes interjú itt olvasható.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?