Életveszélyben a besztercei erdészek, mert nem hordhatnak fegyvert

Több mint egy éve nem hosszabbította meg a fegyverhordozási engedélyét a Beszterce-Naszód megyei privát erdészeknek a megyei rendőrség. Az erdészek kétségbe vannak esve, attól tartanak, hogy így az életüket veszélyeztetik a fatolvajokkal szemben.

A napokban ugyanis egy, Kisdemeter település közelében járőröző erdész csaknem az életével fizetett, amikor szembeszállt az erdőt illegálisan pusztító személyekkel. Dan Pintea főerdész a newsbn.ro portálnak elmesélte, hogy a tolvajok egyáltalán nem tartanak már az erdészet alkalmazottaitól, és a szóbeli bántalmazások ideje már lejárt, mivel tudják, hogy a privát erdők őreinél nincs fegyver, így tettlegességre is sor kerül, ha találkoznak.

Egészen 2012-ig az erdészeknek rendelkezésére álltak a lőfegyverek, ennek meg is látszott az eredménye, mert sikerült visszaszorítani az erdőirtást. „Most viszont szemberöhögnek a tolvajok, ha találkozunk” – fogalmazott Pintea, aki szerint más megyékben még mindig fegyveres járőrök őrzik a magántulajdonú erdőket, nem úgy, mint Beszterce-Naszód megyében.

Kimaradt?