Kelemen Hunor: álvita a régiós átszervezés

„A kormánypártoknak végre kormányoznia kellene, s nem az alkotmánymódosításról és a régiós átszervezésről szóló álvitával tematizálnia a közéletet” – jelentette ki szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen Hunor az alkotmánybíróságnak azt a szerdai döntését kommentálta, hogy november közepére halasztotta a döntését a referendumtörvénnyel kapcsolatban.  A jogszabály alkotmányos normakontrollját korábban Traian Băsescu államfő kérte a taláros testülettől. A szerdai halasztás a törvény várhatóan csak az év végén lép majd életbe.

Kelemen Hunor az erdon.ro tudósítása szerint elmondta: az RMDSZ számításai alapján ez azt jelenti, hogy 2014-ben sem fogják módosítani Románia alkotmányát, hiszen a törvény kihirdetése, illetve a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után egy évvel lehetne alkalmazni a 30 százalékos részvételi küszöböt. A politikus arra hívta fel a figyelmet: a taláros testület az RMDSZ által hangoztatott érvek egy részét is jogosnak ítélte. Meglátásában az USL-nek nincs meg a kellő bátorsága ahhoz, hogy a jelenleg hatályban levő 50 százalékos küszöb alkalmazásával népszavazást írjon ki.

Úgy fogalmazott: az egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen egyrészt az alkotmánymódosító szakbizottságban a magyarság számára kedvező változtatásokat is elfogadtak (a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, a közösségek nemzeti jelképeinek használati garanciája, a kulturális autonómiatanácshoz való jog), melyek egyelőre úgy tűnik, csupán tervezetek maradnak, másfelől azonban azt is látni kell, hogy a kormánykoalíció által bejelentett közigazgatási átszervezés nem felel meg a magyarság igényeinek, így ennek az alkotmánymódosítás halasztása miatti elmaradása üdvözölendő. 

Kimaradt?