Felére csökkent a dizájnerdrogot használók száma

Idén felére csökkent a súlyos állapotban kórházba kerülő, dizájnerdrogokat fogyasztó személyek száma, azonban nőtt a heroin-fogyasztóké és az alkoholt diazepammal keverők száma – számolt be Cristina Hudiţă szakorvos a függőségről tartott hét végi, Függőség 2013 – a túlkapás és a függőség, a kíváncsiságtól a patológiához elnevezésű konferencián.

„Ez a helyzet így is nagyon komoly, azonban azokhoz a súlyos esetekhez viszonyítva, melyekbe az dizájnerdrogokat fogyasztók kerültek, a heroin-fogyasztókat legalább a szert helyettesítő ingyenes kezelésekben részesítheti az egészségbiztosító pénztár, az Egészségügyi Minisztérium programjain keresztül” - fejtette ki a szakorvos. A heroin-fogyasztóké mellett azok száma is nőtt, akik az alkoholt diazepammal keverik. „Ezt a gyógyszert, a diazapemot, nem a drogdílerektől szerzik be, hanem a gyógyszertárakból, orvosi recept nélkül, és ez is igencsak meggondolkodtató” tette hozzá Hudiţă, a fővárosi Sfântul Stelian Fiatal Kábítószerfüggőket Kezelő Központ igazgatója.

A kórházigazgató szerint az is aggasztó, hogy egyre fiatalabb korosztály – már a 10-12 éveseké – válik kábítószer-fogyasztóvá.

A konferenciát a Román Addiktológiai Társaság szervezte az Egészségügyi Minisztériummal, Bukarest Főpolgármesteri Hivatalával, a Bukaresti Kórházak és Orvosi Szolgáltatások Igazgatóságával és a Sfântul Stelian Fiatal Kábítószerfüggőket Kezelő Központtal partnerségben.

Kimaradt?