Johannis: jövőre sem lesz semmi a régiósításból

Sem idén, sem jövőre nem lehet végrehajtani Románia közigazgatási átszervezését, mert erre az alkotmány egyelőre nem ad lehetőséget – emlékeztetett kedd este Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke.

Nagyszeben polgármestere ezt azért nyomatékosította, mert korábban Liviu Dragnea szociáldemokrata kormányfőhelyettes azzal vádolta a liberálisokat, hogy miattuk csúszik a régiósítás. Dragnea szerint már korábban átküldte a PNL-nek a „régiósítást megelőző intézkedéscsomagot” véleményezésre, ám a tervezetre a koalíciós partner elmulasztott reagálni.

Johannis elmondta, a liberálisok még nem alakították ki álláspontjukat a tervezetről. Arról sem született még döntés a PNL-ben, hogy hány régióra kellene osztani Romániát. Megjegyezte azonban, hogy még „bőven van idő” erről véleményt alkotni az alkotmánymódosítás csúszása miatt.

A PNL alelnöke tévesnek nevezte azt a megközelítést, amely szerint a régiósításra az uniós alapok hatékonyabb lehívása érdekében van szükség. Szerinte a fő cél a román közigazgatás korszerűsítése kellene hogy legyen.

Kimaradt?