Kovács Péter a Tőkés-ügyről: a jogállamiság üres szlogen

„Elméletben Románia jogállam, és az alkotmány szavatolja a szólásszabadságot. Ha Tőkés Lászlót a véleménye miatt megfosztják az állami kitüntetéstől, akkor a szólásszabadság csak egy üres szlogen marad” – írta hétfőn blogján Kovács Péter.

Az RMDSZ főtitkára arra reagált, hogy – mint fogalmazott – a hírtévékben egymást váltják a nemzetért aggódó politikusok, elemzők, újságírók, akik mind egyetértenek abban, hogy az európai parlamenti képviselő tusnádfürdői felszólalásában elhangzott védhatalmi státusz ügye mélységesen román-ellenes, és szükség van a példás büntetésre, vagyis az állami kitüntetés visszavonására.

Kovács leszögezi: jómaga azok közé tartozik, akik nyilvánosan bírálatokat fogalmaznak meg „a sok ideig sérthetetlennek, az abszolút jó birtokosának tűnő” Tőkés Lászlóval szemben. Mint írja, meggyőződése, hogy a volt püspök védhatalmi státuszról való értekezése a kedélyeket fölöslegesen borzoló megnyilvánulás volt. „Ennek ellenére elfogadhatatlannak tartom a román nacionalizmus hasonlóan fölösleges fellángolását” – fogalmaz a politikus.

Az RMDSZ főtitkárának érvelése szerint állami kitüntetéssel nem lehet megvásárolni senkinek a hallgatását. „A kitüntetéseket azoknak ítélik oda, akik a múltban kiemelkedőt cselekedtek, és nem azoknak, akik vállalják, hogy a jövőben jól viselkednek. Tőkés László 1989. decemberi kiállása nélkül elképzelhető, hogy most nem az állami kitüntetés lenne a napi téma, hanem a szójás szalámi, az augusztus 23-i felvonulás, és a nagyvezér dicsérete. Tőkés a forradalom szikrájaként vonult be a történelembe, és ezt senki nem tudja elvenni tőle. Ez még akkor is így marad, ha a többségi állásponttól eltérő véleménye miatt most egyesek büntetni akarják” – írja.

Kovács kitér a Tőkés által emlegetett dél-tiroli régió védhatalmi státuszára is. Emlékeztetett arra, hogy ez két állam – Olaszország és Ausztria – közötti egyezségen alapul. „Tőkés László javaslata akkor valósulhatna meg, ha Magyarország és Románia közös nevezőre jutna ebben a kérdésben. Mindenki számára egyértelmű, hogy ennek a valóságalapja nulla: Magyarország nem kérte ezt a státuszt, értelemszerűen Románia nincs amire rábólintson” – szögezi le Kovács Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?