„Ezek agyamentek, ha visszavonják Tőkés kitüntetését”

FRISSÍTÉS: Szeptember 26-án, a Román Akadémia székhelyén tárgyalja a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága a Tőkés László kitüntetésének visszavonására irányuló kérelmet – közölte csütörtök este Gabriela Firea szociáldemokrata szenátor. A testülwet ülésére meghívják az EP-képviselőt. 

Ionel Haiduc, a Román Akadémia Elnöke vezeti a Románia Csillaga érdemrend rendjének azt a héttagú becsületbíróságát, amely kezdeményezheti az államfőnél Tőkés László EP-képviselő állami kitüntetésének visszavonását – írta a Mediafax hírügynökség.

A becsületbíróság tagjait a rend közgyűlése választotta meg csütörtökön Bukarestben. Megállapítható, hogy szinte mindegyikük a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló személyiség. A testületbe választottak két PSD-s szenátort (Mircea Geoană és Gabriela Firea), egy volt PSD-s minisztert (Ecaterina Andronescu), egy volt PSD-s szenátort (Șerban Brădișteanu), a román titkosszolgálat egykori vezetőjét, Costin Georgescut, illetve Constantin Degeratu tábornokot, volt vezérkari főnököt.

Mint ismert, a közgyűlés összehívását Tőkés László kitüntetésének visszavonása ügyében szintén egy szociáldemokrata politikus, Corina Creţu EP-képviselő kezdeményezte. Hozzá csatlakozott utóbb több olyan PSD-s politikus, aki szintén a magas rangú állami kitüntetés birtokosa.

Eckstein: „ez PSD-bíróság”

A csütörtöki közgyűlésen jelen volt Eckstein-Kovács Péter volt államelnöki tanácsos, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatának birtokosa. A politikus jelölte magát a becsületbíróságba is, ám nem kapott elegendő számú szavazatot. „Ám így is több szavazatot kaptam, mint Petre Roman. A volt kormányfő hármat, én meg tízet” – nyilatkozta a közgyűlés után a maszol.ro-nak Eckstein.

A volt RMDSZ-es szenátor elfogadhatatlannak tartja, hogy a becsületbíróság jobbára még aktív szociáldemokrata politikusokból áll. „Ez nem becsületbíróság, hanem PSD-bíróság. Nyilvánvaló, hogy összebeszéltek a szavazás előtt” – jelentette ki. Azt is igen visszatetszőnek nevezte, hogy a választásokon éppen Corina Creţu számolta a szavazatokat.

Eckstein tájékoztatása szerint a közgyűlésen az érdemrend rendjének több tagja megkereste, s közölte vele, hogy nem ért egyet Tőkés kitüntetésének visszavonásával és nem ért egyet a PSD módszereivel sem. „Ezek agyamentek. Nem veszik észre, hogy annak az embernek veszik el a kitüntetését, aki kirobbantotta a forradalmat?” – idézte egyikük szavait Ekcstein.

A rend tevékenységét szabályozó kormányhatározat szerint a becsületbíróság legtöbb 45 napon belül köteles meghallgatást tartani Tőkés László ügyében, amelyre meghívják az EP-képviselőt is. Ha a bepanaszolt rendtag nem jelenik meg a testület előtt, a távollétében is hozhatnak döntést. Az ítéletet titkos, többségi szavazással hozzák meg, legtöbb hatvan nappal az első ülést követően, majd továbbítják az államfőnek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?