Kovács: butaság elvenni Tőkés kitüntetését

Butaságnak tartja az RMDSZ főtitkára, hogy az elnöki hivatal megfossza Tőkés László európai parlamenti képviselőt a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapott legmagasabb román állami kitüntetésétől.

„Tőkés László ezt az elismerést az 1989-es tevékenységéért kapta. Amit akkor tett, soha senki nem fogja tudni elvenni tőle. Mindannyian meg kell köszönnünk neki az akkori kiállását. A forradalom elindításáért kapott kitüntetésének visszavonása nagy butaság lenne” – nyilatkozta hétfőn a maszol.ro-nak Kovács Péter.

A politikus hozzátette: mindazonáltal Tőkés László az elmúlt 23 évben „mindent megtett azért”, hogy egyre mélyebbre süllyedjen arról a piedesztálról, amelyre 1989-ben felkerült. „Ha abbahagyná a közéleti tevékenységet, akkor Tőkés László mindannyiunk számára az a személyiség maradna, aki az 1989-es forradalom szikrája volt” – fogalmazott az RMDSZ főtitkára.

Mint ismert, az elismerés visszavonását a székelyföldi román civil szervezetek kérték az államfőtől a marosfői nyári egyetem pénteki zárónyilatkozatában. "Az nem lehetséges, hogy ezt a magyar szélsőségest, aki minden eszközzel Románia és a románság ellen harcol, Románia Csillagával tüntessék ki, ezért felkérjük az Elnöki Hivatalt, vonja vissza Tőkés Lászlótól az érdemrendet" - olvasható a dokumentumban.

A legfőbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta a múlt héten Tőkést azért, mert a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen azt javasolta: Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy ezt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este elmondta: hétfőn arról készül tájékoztatni az államfőt, hogy szívesen ellenjegyezné a Tőkés László állami kitüntetésének visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?